FERK

Elektroprivreda BiH: Struja će poskupjeti od 12 do 30 posto

struja
VL FOTO
25.03.2011.
u 09:19

U zahtjevu se traži i pojeftinjenje struje za pojedine kategorije potrošača, prije svega za humanitarne ustanove, javne kuhinje...

Elektroprivreda BiH dostavila je FERK-u zahtjev za pokretanje tarifnog postupka prema kojem bi struja za kućanstva i gospodarstvo trebala poskupjeti. Također, u zahtjevu se traži i pojeftinjenje struje za pojedine kategorije potrošača, prije svega za humanitarne objekte, javne kuhinje, vrtiće, studentske domove i vjerske objekte.

Elektroprivreda BiH predložila je četiri varijante za poskupljenje električne energije za kućanstva, a raspon povećanja cijena kreće se od 12 do 30 posto. Tarifni postupak za korekciju cijena struje koju isporučuje EP BiH otvoren je jučer na sjednici Federalne regulatorne komisije za električnu energiju i od ishoda ovog postupka zavisi koliko će električna energija za pojedine kategorije potrošača poskupjeti, a za druge pojeftiniti.

Osim za kućanstva, EP BiH je zatražila poskupljenje struje za velike industrijske potrošače na 110 kilovolti, dok je za potrošače na niskom naponu od 0,4 kilovolta, a gdje spadaju trgovine, pekare i druge manje proizvodne i uslužne djelatnosti, predložila sniženje cijena. Istodobno, zatraženo je da na 0,4-kilovoltnom naponu bude uspostavljena nova grupa kupaca, koju bi činili humanitarni objekti i javne kuhinje, vrtići, studentski domovi i vjerski objekti za koje bi tarife bile jednake kao kod kućanstava.

Ispunjavajući obvezu da prije sjednice FERK-a obavijesti javnost o svojim zahtjevima za promjene cijena, EP BiH navela je da će doći i do promjena u tarifnom sustavu.
Između ostalog, bit će izjednačena tarifa za ljetno i zimsko razdoblje za sve kategorije te izmijenjeno vrijeme za jeftiniju dnevnu tarifu kod svih kategorija potrošača osim kućanstava. Elektroprivreda BiH je posljednji put mijenjala cijene 2007.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?