SINDIKATI

Elektroenergetski slom prijeti građanima BiH

struja
VL FOTO
11.03.2011.
u 09:21

Sindikat u svojim zaključcima iznosi situaciju u kojoj se trenutačno nalazi ova mreža u BiH

Bosna i Hercegovina bi se uskoro mogla naći u velikom elektroenergetskom kolapsu, zbog načina rada državne kompanije za prijenos električne energije Elektroprijenos BiH zaključak je Koordinacijskog tima sindikata koji su okupljeni oko tri krovna sindikata elektroenergetskih radnika u BiH. “Investicijsko neodržavanje postojećih te neizgradnja novih objekata, nedostatak opreme i rezervnih dijelova za održavanje, nezadovoljstvo radnika zbog kršenja njihovih prava te niz tužbi u Sudu BiH može imati za posljedicu ugrožavanje elektroenergetskog sustava.

Složena situacija

Možemo reći da je ukupno stanje u kompaniji složeno, teško i neodrživo, što može zbog povezanosti procesa rada, proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije ugroziti cijeli elektroenergetski sektor svih elektroprivrednih poduzeća u Bosni i Hercegovini i regiji”, naveli su nakon posljednjeg sastanka iz koordinacijskog tima sindikata.

Navedeno potvrđuje da je situacija u ovom sustavu zabrinjavajuća, a bez funkcioniranja istog građani BiH bi mogli ostati bez električne energije. Naime, bez Elektroprijenosa, električna energija ne može doći do krajnjeg potrošača.

“Svaki ozbiljniji kvar može izazvati teške posljedice u elektroenergetskoj mreži i gospodarstvu uopće, što bi izravno ugrozilo naša radna mjesta uz nesagledive posljedice za Kompaniju. Sindikat, odnosno radnici izvršavaju sve svoje svakodnevne poslove i zadatke savjesno i bez primjedbi, pa samim tim ne možemo biti odgovorni za moguće negativne posljedice koje se mogu desiti neodgovornim obavljanjem dužnosti Uprave kompanije”, stoji u zaključcima koje su potpisali predsjednici sindikata triju elektroprivrednih poduzeća koja djeluju u Bosni i Hercegovini, i predsjednici svih sindikalnih organizacija Elektroprijenosa Bosni i Hercegovini.

Brojne anomalije

Kada su u pitanju anomalije koje predstavljaju ozbiljne probleme u radu i funkcioniranju ove kompanije koji mogu imati ozbiljne i dugoročne posljedice za elektroenergetska poduzeća u Bosni i Hercegovini, pa i šire u regiji, koordinacijski tim je iznio stav da Uprava kompanije radi bez donesenog plana poslovanja, a Uprava, kako tvrde, ima blokirana sredstva za investicije i investicijsko održavanje te ne dopušta reviziji da obavi reviziju poslovanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?