nakon dva mjeseca

Ekvador odobrio azil Assangeu, Britanci prijete uhićenjem

\'Wikileaks founder Julian Assange arrives for the second day of a two day hearing at the Supreme Court in central London, on February 2, 2012. Assange took his extradition fight to Britain\'s Supreme
AFP/PIXSELL
16.08.2012.
u 15:19

Britanska će vlada Assangea unatoč azilu pokušati uhititi te mu neće osigurati siguran prolaz

Ekvador je odobrio azil Julianu Assangeu dva mjeseca nakon što je osnivač WikiLeaksa potražio skrovište u veleposlanstvu te zemlje u Londonu, prenosi BBC. Ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino usto je ukorio britanske vlasti zbog otvorene prijetnje da će ući u veleposlanstvo i uhititi Assangea, koji je ovim skrivanjem prekršio pravila kućnog pritvora.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je kako ova odluka neće promijeniti pravnu obvezu Velike Britanije da Assangea izruči Švedskoj, gdje je tražen zbog ispitivanja o optužbama da je seksualno zlostavljao WikiLeaksove volonterke. Britanska će vlada Assangea unatoč azilu pokušati uhititi te mu neće osigurati siguran prolaz.

Patino je rekao da su Assangeovi strahovi o političkom procesu opravdani, naglasivši kako je ova odluka u skladu s tradicijom Ekvadora u pomaganju slabijima. Izrazio je vjeru da ova odluka neće naškoditi prijateljstvo Ekvadora s Velikom Britanijom.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije