Uoči raspleta

Eksplozija je više produbila ‘spomeničku krizu’ u Mostaru

Bomba
Zoran Grizelj
14.01.2013.
u 08:47

Nitko nije ozlijeđen, a na okolnim objektima nema vidnih oštećenja

Usred jučerašnje olujne noći, točno u 2:06 sati ujutro, prepolovljen je mramorni spomenik u obliku ljiljana, koji je prošle zime, pod gotovo istim vremenskim (ne)prilikama ‘tajno’ i bez dozvole postavljen ispred nove Gradske vijećnice u Mostar, i to, kako na njemu piše - u znak sjećanja na sve pripadnike Armije BiH koji su poginuli u ratu 1992. - 1995. braneći Mostar! Inače, oštećeni ‘ljiljan’, ali i drugi spomenici koji su postavljeni u ovom dvorištu već duže vrijeme su ‘kamen spoticanja’ među političkim strukturama koje participiraju vlast u gradu na Neretvi pa su je i proglasili ‘spomeničkom krizom’.

Agenti znali

- Policija je odmah blokirala nekadašnju ratnu liniju razgraničenja zaraćenih strana. Predmet našeg interesa je koja je vrsta i koja je eksplozivna naprava, a što ćemo znati tek nakon što se izvrše odgovarajuća vještačenja. Nitko nije ozlijeđen, a na okolnim objektima nema vidnih oštećenja”, kazao je glasnogovornik Srećko Bošnjak. Neslužbeno doznajemo da je riječ o manjoj količini industrijskog eksploziva za opću upotrebu sa sporogorećim štapinom, koji je netko pod okriljem mraka i kiše praćene grmljavinom, slučajano ili ne baš u pravoslavnoj novogodišnjoj noći, samo ostavio na bijeli mramor, a na što ukazuje vidno crnilo u središtu detonacije. Zanimljivo je da brojne kamere na ovoj vijećnici uopće ne rade, a nije bilo ni očevidaca, kao i to da su sigurnosne službe još prošle zime imale informaciju da će se upravo na nekadašnjoj liniji razgraničenja dogoditi “nešto” što će imati cilj podizanje nacionalnih tenzija čim se počne rješavati pitanje izbornog glasovanja i broja općina u Mostaru. Kako se, za razliku od ostalog dijela BiH, izbori nisu ni dogodili, taj se bombaški čin očito samo odgodio za ovu godinu, kada bi se konačno trebao raspetljati gordijski čvor ovog, kako ga već zovu - grada slučaja!

Izazivanje opće opasnosti

U međuvremenu se i pucalo na ovu vijećnicu, a policajac koji je, navodno, vidio sumnjivca kasnije je rekao da mu se možda i učinilo(!?). Taj sumnjivac je trenutačno u zatvoru, ali zbog naknadnog pokušaja ubojstva.

- U ovoj fazi istrage tek možemo reći da je riječ o izazivanju opće opasnosti, a ne terorizmu. Intenzivno se traži počinitelj i njegov motiv - ističe županijski tužitelj Mirko Miličević. Naime, kako navode protueksplozivni stručnjaci, iako je najvjerojatnije u pitanju politička pozadina, o terorizmu je prerano govoriti jer, ako ga uopće ima, nisu posve jasne organizirane namjere budući da još nitko nije preuzeo odgovornost. Kada toga nema u stvarnosti, onda je to plodno tlo za tzv. virtualni svijet. Naime, podmetnuti eksploziv izazvao je jučer pravi “internetski rat” koji se vodio sa svih kontinenata.

Administratori Facebook stranice “Kako još više razbijati Bosnu” portalima su poslali e-mail u kojem “preuzimaju odgovornost”, a što su sarajevski mediji odmah označili kao čin “profašističkih snaga iz Hercegovine”, mada, tražeći njeno gašenje, i sami priznajući da - administratori situaciju žele iskoristiti za promociju svoje skupine koja nosi skandalozan naziv!

Ključne riječi

Komentara 3

MS
marko_s
10:04 14.01.2013.

Kako me sram ovakvih ispada. Počivali u miru i pripadnici Hvo-a i ABih

HE
heraklit88
21:29 14.01.2013.

Nije isključeno da je ovaj vandalsko i zločinačko (ne)djelo koordinirano od strane Dodikovih tajnih službi. Jako je bitno da svi hrvatski rodoljubi shvate da potpuno geopolitički nepismen Čović je marioneta Dodika za stvaranje Velike Srbije i da su svi njegovii potezi antihrvatski i velikosrpski. Jedini pravi i prirodni saveznici Hrvatima su Bošnjaci. Glavni geopolitički hrvatski cilj je rušenje R. Šumske jer se ne smije dopustiti genocidna Šumska u srcu Hrvatske. Atlantisti ( prije svega UK) su htjeli rat između Hrvata i Bošnjaka kako bi oslabili kontinentalnu (Njemačku) i osmansku (Tursku) snagu u BiH i ojačali srpsku poziciju. Danas Dodik podržava Hrvate jer to odgovara njegovoj zločinačkoj politici uništenja BiH i stvaranja Velike Srbije. Zato nisu dopustili pad Šumske, zato nisu htjeli pomoći golorukim Bošnjacima ni Hrvatima nego su im uveli još i sankcije, a srbočetničkom dželatu otvorile prostor za genocid. To je ogromna pogrješka hrvatskih političkih elita što su nasjele na tu podvalu sramotnog rata s braćom Bošnjacima.

TU
Tuce
09:42 15.01.2013.

Ovo nije teroristicki napad....tako napisa ovaj gore...U Hrvatskoj postavljanje dinamita je teroristicki cin ali u BiH to je onako samo da se malo provesele +stase na Srpsku novu godinu,jos gore je da pojedinci komentara svaljuju krivicu na Dodika a ove Hercegovacke +stase su kao jagnjad(u vucijoj kozi) ni mrava nebi zgazili,blizi se proljece i svi ga najavljuju (Arapsko proljece) ali kod nas ce biti Bosansko ali onda nece biti pomoci iz Hrvatske odnosno Srbije i bit ce kuku leleeeeee

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?