Zahtjev

Dvotrećinska većina već je osigurana?

Živko Budimir
12.12.2012.
u 09:36

Preslagivanje u Parlamentu. Za novu Vladu potrebno je 66 glasova

Nova parlamentarna većina intenzivno radi na osiguranju neophodne dvotrećinske većine u oba doma federalnog Parlamenta kako bi bila pokrenuta procedura smjene predsjednika Federacije Živka Budimira, doznaje Večernjak. Ovaj mehanizam bit će iskorišten ako Budimir odbije zahtjev premijera Nermina Nikšića za smjenu osam ministara iz SDA, HSP-a i Boljitka. Za pokretanje zahtjeva prema Ustavnom sudu FBiH potrebno je 66 glasova u Zastupničkom i 39 u Domu naroda, a navodno su razgovori o osiguranju nedostajućih glasova u poodmakloj fazi.

Pripremljen plan B

U strankama nove parlamentarne većine nisu službeno potvrdili naše informacije o osiguranoj potpori, ali ne skrivaju da je to “plan B” ako Budimir odbije Nikšićev zahtjev za smjenu ministara koji ne predstavljaju parlamentarnu većinu. Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Jasenko Selimović jučer nam je kazao da se od Budimira očekuje da postupi po Ustavu Federacije i razriješi ministre kao što je od njega tražio premijer Nikšić. Ako se ogluši o taj zahtjev, kaže Selimović, bit će još jedan dokaz da Budimir krši Ustav. - U tom slučaju ćemo mi nastaviti proces prikupljanja dovoljnog broja glasova u oba doma za pokretanje procedure smjene predsjednika Federacije pred Ustavnim sudom - kaže Selimović. Slično tvrdi i predsjednik Kluba HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Marinko Čavara. - Mi ćemo kroz Ustav i zakon tražiti načine da deblokiramo procese koje neki drugi nastoje blokirati i tražit ćemo načine kako donijeti u ovom razdoblju sve zakone neophodne za rješavanje gorućih problema u Federaciji BiH - kazao nam je Čavara odgovarajući na upit o alternativnom rješenju ako Budimir odbije Nikšićev zahtjev i blokira rekonstrukciju entitetske Vlade. U novoj parlamentarnoj većini se očito nadaju da bi Budimirovo odbijanje Nikšićevog argumentiranog zahtjeva moglo biti dodatni dokaz nekim neodlučnim zastupnicima i strankama da je jedini cilj aktualnog predsjednika Federacije blokada vlasti. Upravo ponašanje u ovom slučaju moglo bi biti snažan argument i pred Ustavnim sudom ako ova pravosudna institucija dođe u poziciju razmatrati zahtjev za smjenu Živka Budimira. Naravno, ovu opciju u parlamentarnoj većini ne smatraju idealnom, jer iziskuje dodatni gubitak vremena. Zbog poznate situacije u Ustavnom sudu FBiH, gdje trenutačno nedostaje četiri od devet sudaca, proces odlučivanja je iznimno težak. Ne samo zbog činjenice da Sud radi na ivici kvoruma, već i zbog potrebe da svih pet sudaca podrže neku odluku da bi ona bila uopće donesena. No, ako ne budu imale drugog načina, stranke parlamentarne većine će pokušati na ovaj način deblokirati rekonstrukciju vlasti u Federaciji.

Istina i činjenice

Treća varijanta, a to je povlačenje SDA, HSP-a i Boljitka iz izvršne vlasti nije realna opcija, što se potvrdilo i jučer kada su zastupnički klubovi ovih stranaka od predsjednika Federacije zatražili smjenu premijera Nikšića. Zahtjev s potpisima predsjednika klubova podijeljen je novinarima u stanci zasjedanja parlamenta, a u tom dokumentu premijeru se spočitava da “već duže vrijeme protuustavnim i nezakonitim postupanjem nanosi veliku štetu FBiH i njenim građanima te stvara nepodnošljivu atmosferu u Vladi”. Kao neke od razloga za smjenu su naveli premijerovo “nezakonito, osobno imenovanje direktora Razvojne banke FBiH”, potom” protuzakonito utvrđivanje proračuna FBiH” te “neprimjereno opstruiranje rada Vlade FBiH kroz nesazivanje njenih sjednica”. U strankama parlamentarne većine, međutim, ističu kako je riječ o prozirnoj igri stranaka koje pokušavaju na sve moguće načine spriječiti gubitak pozicija u izvršnoj vlasti. - Ovo nije ništa drugo nego bježanje od istine i činjenica koje imamo u Parlamentu - kazao nam je predsjednik Kluba SDP-a Jasenko Selimović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?