Dvostruka obljetnica

Dvadeset godina od prve izložbe slika Stjepana Jozića

Izložba
30.05.2013.
u 10:28

Prvu izložbu 
Jozić je imao ovdje prije 20 godina, u teškim vremenima za oba grada

“Stjepan u miru sklopio je smeđe svoje oči / Te s prijateljem Dodom u spokoju sniva / Jer vidio je Domaju ogrnutu plaštem slobode...”, dio je pjesme fra Vendelina Karačića napisane prijatelju, pokojnom Stjepanu Joziću, koja pročitana prigodom izložbe slika “Domoljub s bosutskih obala” u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu.

Dvadeseta obljetnica

- Prvu svoju izložbu Jozić je imao ovdje prije 20 godina, u vremenima koja nisu bila nimalo naklonjena. Bilo je to vrijeme kada su gorili Vinkovci, a slike su skupljane pod zavijanjem sirena za uzbunu. Tako je ova izložba jedan jubilej i sjećanje, kao i ovi Šimićevi susreti, rekao je fra Jozo Pejić - ravnatelj ALU Široki Brijeg. Izložba 77 radova umjetnika iz Vinkovaca postavljenih u Franjevačkoj galeriji iznimno je posjećena, tvrde u galeriji.

- Funkcionalnost boje i forme potpuno je izbalansirana pod okriljem otpora koji je Joziću bio imanentan. U apstraktnom ciklusu njegovih slika taj otpor uslijed zasićenja bio je usmjeren prema vizualnim elementima prirode, čime je pokušao odgovoriti na pitanje svoga početnoga stvaranja i na taj način zatvoriti jedan svoj jasno određen stilski krug, rekao je Ivica Belamarić o izloženim slikama Jozića.

Još jedna Vinkovčanka

Suradnja bratimljenih gradova Vinkovaca i Širokog Brijega, nije samo na razini protokola. Ona je iskrena i obilna, upravo kakvi su i ljudi u ovim mjestima. Predugačak bi bio popis dosadašnjih aktivnosti. Tako se još jedna Slavonka, ne po prvi put, tom prigodom predstavila Širokobriježanima.

-Pjesnikinja iz Slavonije donijela je svoje srce u Hercegovinu, komentirao je fra Vendelin Karačić, predstavljanje knjige “Ne bi bila” pjesnikinje Tatjane Kurolt iz Vinkovaca. -Preko ovog Brijega ja sam došla do zvijezda, emotivno je rekla Tatjana Kurolt, čiju je knjigu predstavio prof. Jozo Marić. I Širokobriježani su imali što pokazati. Tu večer je predstavljena knjiga-slikovnica pod nazivom “Lav i mrav”, autora fra Vendelina Karačića. Vendelin piše poučinice o odnosu jačeg i slabijeg, pametnog i manje pametnog, drskog i umilnog. - Sutra idemo u Vinkovce, gdje će vinkovačkoj publici biti predstavljena ova knjiga te ilustracije, a predstavljači su Jozo Marić i Anto Kajinić, rekao je autor knjige V. Karačić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?