SUSRET

Dva HDZ-a zajedno u vlasti u svim županijama

susret
Stojan Lasić
30.07.2011.
u 10:05

Susret u Romanci i slikovito je dočarao trosatne razgovore na kojima su razmatrana otvorena pitanja te nagoviješten ustroj vlasti u županijama u Mostaru i Travniku

Izaslanstva dva HDZ-a u Bosni i Hercegovini, koja su predvodili predsjednici Dragan Čović i Božo Ljubić, jučer su potvrdila da dvije stranke ostaju čvrsto zajedno u realizaciji sporazuma oko sudjelovanja u vlasti, opredijeljeni za reforme koje bi Hrvate dovele u jednak položaj s druga dva naroda. Trosatni razgovor, prvotno planiran u jednoj od stranačkih središnjica, održan je u mostarskome restoranu Romanca, a izjave vodećih dužnosnika nakon susreta potvrdile su da je ozračje bilo očekivano. 
“Glavni naglasak današnjeg susreta bio je da je naš sporazum strateške vrijednosti i da ništa nema vrjednije od toga. U tome ćemo duhu nastaviti dalje raditi”, rekao je Čović za Večernjak. Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić podijelio je iste dojmove.

Prema očekivanju

“Cijeli susret je bio prema očekivanjima, jedan vrlo prijatan susret. Dotaknuli smo se opće političke situacije u BiH i pozicije Hrvata, realizacije ciljeva koje smo zacrtali sporazumom kao i stvarima na nižim razinama”, rekao je Ljubić. Dodao je da sporazum dviju stranaka koji podrazumijeva zajednički nastup u vlasti i inzistiranje na takvim ustavnim promjenama koje bi Hrvate dovele u jednak položaj u odnosu na Srbe i Bošnjake.

“Sporazum nikada nije dolazio u pitanje. Ovi odnosi na vrhu su više nego korektni i na nama je svima da se potrudimo da ih prenesemo na bazu. Napose tamo gdje su osjetljive točke za naš narod”, rekao je Ljubić. Čelnik HDZ-a BiH je dodao kako bi se slijedećeg tjedna trebala uspostaviti vlast u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji.

U svim županijama

“Na taj bismo se način bez grča posvetili Hercegbosanskoj županiji, a zatim i uspostavi vlasti na gornje dvije razine s bošnjačkim i srpskim partnerima”, ocijenio je šef HDZ-a BiH. Dva HDZ-a će nakon Posavske i Zapadnohercegovačke županije biti zajednički u vlasti u županijama sa sjedištima u Mostaru i Travniku, dok bi pak u Hercegbosanskoj županiji mjesto premijera, prema ranijim dogovorima, trebalo pripasti HDZ-u 1990, a najviše ministarskih resora HDZ-u BiH. Doznaje se kako su sugovornici raspravljali i oko konačnog početka rada Doma za stare osobe u Stocu gdje bi se trebalo zaposliti stotinjak osoba, a koji je zatvoren radi stranačkih zapreka u ovome gradu. Sastanak je inicirao HDZ 1990 na posljednjoj sjednici stranačkog Predsjedništva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?