Skup

"Duh Asiza" iz Sarajeva šalje poruku globalnog zajedništva

Susret
07.09.2012.
u 10:16

Brojni regionalni svjetski uglednici osobno pozivaju na promjene u društvima

Tradicionalni svjetski susret za mir Zajednica sv. Egidija ove godine organizira u suradnji s Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, Srpskom pravoslavnom crkvom, Vrhbosanskom nadbiskupijom i Židovskom zajednicom Bosne i Hercegovine u Sarajevu od 9. do 11. rujna. Inicijativi koja je ujedno i najveći događaj religijskoga i političkog dijaloga od nedavnoga rata, punu podršku daju sve vladine institucije Bosne i Hercegovine.

Inicijativa sv. Egidija

Riječ je o susretu koji Zajednica sv. Egidija organizira na tragu Duha Asiza već punih 25 godina, a ugostili su ga mnogi europski gradovi i Washington. Stotinjak vjerskih poglavara svih vjera i konfesija te uglednici iz svijeta kulture i politike iz više od šezdeset zemalja tih će dana Sarajevo učiniti gradom mira i suživota, simbolom za Europu i za cijeli svijet. Susret će biti svečano otvoren u nedjelju, 9. rujna u poslijepodnevnim satima u Skenderiji. Tridesetak tematskih panela u ponedjeljak, 10. rujna i utorak, 11. rujna prijepodne bit će mjesto dijaloga i razmjene iskustava o najrazličitijim temama iz vjerskoga, međuvjerskoga, političkoga i gospodarskoga života. U utorak popodne na religijskoj tradiciji na različitim mjestima u gradu održat će se Molitva za mir, a potom će sudionici u Procesiji za mir proći gradom do Trga pred Domom oružanih snaga gdje će se održati završna svečanost i proglas te potpisivanje “Apela za mir 2012.”.

Inače, očekuje se kako će skupu prisustvovati veliki broj uzvanika, oko 400 službenih gostiju, predstavnika kršćanskih crkava i velikih religija te predstavnici međunarodne politike. Iz Vrhbosanske nadbiskupije potvrđeno nam je kako će u Sarajevo stići predsjedatelj Vijeća Europe Herman Van Rompuy, premijer Italije Mario Monti, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, a očekuje se i dolazak hrvatskog predsjednika Ive Josipovića te premijera Obale Bjelokosti Jeanna Kouadija.

Veliki broj uzvanika

Što se pak tiče ostalih gostiju, na svjetski susret za mir dolaze Miguel Humberta Diaz, veleposlanik SAD-a pri Svetoj Stolici, Roger Etshearay, vice dekan kardinalskog zbora iz Vatikana, glavni rabin Izraela David Brodman, vrhovni patrijarh budista iz Kambodže Tep Vong te moskovski patrijarh Kiril. Brojnim gostima iz političkog i vjerskog života pridružit će se i stotinjak vjernika koji su već doputovali iz Italije u Sarajevo kako bi podržali održavanje ovoga skupa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?