SAMO U BIH

Dugovanja “svakog prema svakome” premašuju 20 mlrd. KM

'16.02.2011. Trgovina mjesovitom robom Veronika, Jazvine - Zbog malih mirovina lokalni umirovljenici uglavnom kupuju zivezne namirnice na dug. Prodavacica u kasi ima na desetke nepodmirenih racuna. P
Matija Topolovec/PIXSELL
16.06.2012.
u 10:57

Isporučitelji roba i usluga često mjesecima čekaju da od države naplate ugovoreno

Sve veća nelikvidnost bosanskohercegovačkih poduzeća jedna je od posljedica ekonomske i financijske krize u kojoj se Bosna i Hercegovina našla znatno prije onoga što se naziva “globalnom krizom“.

Velika nelikvidnost

Nedostatak gotovog novca u mnogim kompanijama je skoro normalna pojava, pa ne čudi što su kompenzacijski ugovori postali popularni među gospodarstvenicima. Osim što nije stvorila odgovarajuće poslovno okruženje i ambijent za ekonomski razvoj, država je kriva i zbog vlastite prakse probijanja rokova plaćanja, čime izravno doprinosi općoj nelikvidnosti. Isporučitelji roba i usluga često mjesecima čekaju da od države, odnosno njezinih institucija, naplate ugovoreno. Izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH Dragutin Rodić kaže kako Vijeće ministara mora poduzeti konkretne mjere kako bi se problem nelikvidnosti barem djelomično riješio. -Velika nelikvidnost, odnosno takozvana dugovanja “svakog prema svakome”, prema nekim procjenama u BiH premašuju 20 milijardi KM, što je jedan od najvećih problema domaćeg gospodarstva. Koliki problem predstavlja nelikvidnost bh. gospodarstva govori i podatak da preko 26.000 tvrtki u BiH ima blokiran račun, a mnoge su primorane, zbog održavanja tekuće likvidnosti, podići kredite po nepovoljnim kamatnim stopama.

Istodobno, ogroman novac se troši na uvoz raznih vrsta roba, a najveći dio poslova unutar BiH se obavlja kompenzacijom, ističe Rodić. S njim se slažu i neki od gospodarstvenika koje smo kontaktirali. Poduzetnik Almir Hodži ć kaže da bi likvidnost mnogih poduzeća bila značajno poboljšana ako bi država na svim razinama brže plaćala svoje obveze.

Kršenje rokova

-Nekada je najbolje bilo poslovati s javnim institucijama, odnosno s općinskim, županijskim, entitetskim i državnim subjektima. Danas je situacija znatno lošija i masovno je prisutno kršenje rokova plaćanja. Kada urgiramo za plaćanje računa, jedini odgovor koji dobivamo je da imaju problema s punjenjem proračuna. Slično je i s javnim poduzećima, kaže Hodžić, koji se sve više okreće poslovanju s privatnim sektorom.

Problem nelikvidnosti podjednako je prisutan u oba bosanskohercegovačka entiteta.

Potvrđuje to i podatak da su ukupna kratkoročna potraživanja gospodarstva u Republici Srpskoj u prvoj polovini prošle godine prelazila iznos od 4,8 milijardi maraka. Od tog iznosa kupci u BiH gospodarstvu duguju 2,2 milijarde KM ili 36 posto više u odnosu na isti period 2010. godine. Podaci o dugovanjima za ovu godinu sigurno neće biti ništa bolji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?