IZBJEGAVANJE RADA

Državni zastupnici su “pravdali” svoje izostanke više od 320 puta

parlament
VL Photo
01.06.2010.
u 10:31

Ni na jednom prošlogodišnjem zasjedanju Zastupničkog doma nije bilo prisutno svih 42 zastupnika

Članovi državnog Parlamenta koji su itekako dobro plaćeni za posao koji obavljaju, i ubuduće će moći nekažnjeno “eskivirati” sa zasjedanja najvišeg zakonodavnog tijela u BiH.

Izbjegavanje obveze

Neodgovoran odnos prema povjerenoj im dužnosti glavni je razlog što mnogi zastupnici značajan dio vremena ne provode u parlamentarnoj dvorani dok traje zasjedanje. Poslovnik o radu Zastupničkog doma propisuje da “zastupnik ima pravo i dužnost nazočiti zasjedanjima doma”, a ukoliko je spriječen nazočiti ili mora napustiti zasjedanje, treba o tome obavijestiti predsjedatelja doma i navesti razloge za to. Iako je kolegij, prema poslovniku o radu, zadužen za ostvarivanje prava i dužnosti zastupnika, do sada nisu poduzete mjere kako bi se izbjegavanje obveze prisutnosti zasjedanjima sankcioniralo. Kolegiju Zastupničkog doma Sadik Bahtić je i službeno uputio pitanje do kada će tolerirati izostanke sa zasjedanja. U odgovoru koji je potpisao doskorašnji predsjedatelj Zastupničkog doma Milorad Živković ističe se da su tajnici klubova zastupnika do sada pravodobno informirali mjerodavnu službu doma o spriječenosti zastupnika da nazoče zasjedanju.

Rezultati prozivke

-Moramo naglasiti da bi se teško mogla evidentirati svaka odsutnost zastupnika za vrijeme trajanja sjednice, prije svega imajući u vidu da zastupnici često nakratko izostaju iz različitih razloga, ali se ipak vraćaju na sjednicu, naglasio je Živković iskazujući ujedno spremnost da uvede praksu prozivke zastupnika na kraju parlamentarnih zasjedanja.

Nema dvojbe da bi rezultati prozivke bili znatno drukčiji nego na početku zasjedanja, kada pojedini zastupnici dođu samo kako bi bili evidentirani, a ostatak “radnog vremena” provode ispijajući kave u parlamentarnom restoranu ili obavljajući privatne poslove po Sarajevu. Ni na jednom prošlogodišnjem zasjedanju Zastupničkog doma nije bilo prisutno svih 42 zastupnika. U protekle tri godine mandata bilo je skoro 320, a samo prošle godine čak 120 “opravdanih izostanaka”. Rekorder je Zlatko Lagumdžija koji je najavio svoju odsutnost s čak 14 prošlogodišnjih parlamentarnih zasjedanja.

Ostaje dvojba što znači “opravdan izostanak”, pa stoga postoji potreba da se taj termin precizno definira u poslovniku o radu, jer se sjednice Zastupničkog doma održavaju dva puta mjesečno te je zaista pravo pitanje može li se kod ovakve “učestalosti” zasjedanja imati opravdan razlog za nedolazak, pogotovo na više sjednica, osim u iznimnim slučajevima, upozorili su u jednoj od svojih analiza Centri civilnih inicijativa (CCI).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?