Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Državna tijela ne poštuju odluke Središnjeg izbornog povjerenstva

Iz Središnjeg izbornog povjerenstva su istaknuli kako su trenutno zakonska rješenja nejasna
29. svibnja 2010. u 10:36 0 komentara 2 prikaza
parlament bih
Foto: VL FOTO

Zastupnici parlamentarnih stranaka u BiH trebalo bi prvo da riješe pravno pitanje koje se odnosi na izršavanje odluka Središnjeg izbornog povjerenstva izrečenih izabranim dužnosnicima za koje bude utvrđeno kako su u sukob interesa, smatra Maksida Pirić, glasnogovornica SIP-a.

- Sadašnja nedorečenost u Zakonu o sukobu interesa u institucijama BiH omogućava dužnosnicima i savjetnicima da ostaju na svojim dužnostima i poslije pravosnažnosti odluke SIPA-a kada se utvrdi da je neko u sukobu interesa. Naime, izvršenje kazne za sukob interesa je ostavljeno na volju tijela koji je imenovao te političare, a ne SIP-a - rekla je Pirić.

Komentirajući prijedlog zakona kojim Martin Raguž, zastupnik u Zastupničkom domu parlamentra BiH traži da se političaru za otkrivanje sukoba interesa izrekne novčana kazna od 1.000 do 10.000 KM i da mu se dopusti 60 dana da ispravi grešku, a tek ako to ne učini, da mu se izrekne mjera zabrane kandidiranja, Pirić je istakla kako bi zastupnici, umjesto što žele blaže kazne za sukob interesa, prvo trebalo da riješe ove pravne nedorečenosti.

Iz OHR-a su apelirali da se ovaj zakon povuče iz parlamentarne procedure i pojasnili kako bi se izmjenama postojećeg zakona ukinula svaka značajna inicijativa da političari riješe sukob interesa prije preuzimanja dužnosti.

Prema sadašnjem zakonu, ukoliko se otkrije da je političar u sukobu interesa, a radi u zajedničkim instutucima BiH, slijedi mu zabrana kandidiranja na četiri godine i kazna od 10.000 KM.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.