HKD Napredak

Društveni dijalog

Predavači
Nada Koturić
04.07.2012.
u 11:48

Naglašena je vrijednost prekogranične suradnje BiH i RH kroz Otvorenu kuću

Hrvatsko kulturno društvo Napredak organiziralo je međunarodnu konferenciju pod pokroviteljstvom Europskog centra za radnička pitanja (EZA) iz Njemačke, čiji je član i HKD Napredak od 2010. godine. Napredak je time i prije BiH kročio u Europu, a održavanjem međunarodnih skupova potvrđuje opredijeljenost prema EU integracijama.

Otvoreni Europi

Otvorenju su uz ostale bili nazočni zamjenik gradonačelnika mr. sc. Zoran Ivanović, predsjednik HKD Napredak mons. prof. dr. Franjo Topiće, te Piergiorgi Sciacqua iz Italije, dopredsjednik EZA-e i MCL-a. Sve je povezano i s bh. stranom, Garevcem i Otvorenom kućom, kao jednim od najuspješnijih projekata Napretka, čiji je primarni cilj pomoć povratku Hrvata u Bosansku Posavinu, promicanje pomirenja te proširenje prekogranične suradnje. Iako planiran u okviru konferencije, nije upriličen obilazak tog posavskog područja zbog brojnih administrativnih prepreka koje potvrđuju kako je put prema Europskim integracijama na državnim razinama još uvijek spor i neučinkovit.

Skromnije i prizemnije

- Bavili smo se sindikalnim pitanjima, socijalnim dijalogom, obrazovanjem jer Napredak je školovao i stipendirao mnoge. Jedna od mojih tema nosila je poruku više ljubavi prema radu, osobito na našim prostorima. U ovom vremenu postoji ne samo materijalna, nego i duhovna depresija i recesija, no mislim da ima i pretjerivanja. Naprosto nema raja na zemlji. Čovjek mora raditi i biti skromniji. Može se živjeti malo skromnije i prizemnije - kazao nam je tijekom konferencije dr. Topić. Socijalni dijalog je jedan od važnih komponenti dobrog i kvalitetnog života, ne samo u Hrvatskoj i BiH, nego u svakoj zemlji. HKD Napredak konferencijom je podsjetio na taj bitan segment djelovanja uz pomoć stručnjaka iz društvenog života, kao što su organizacije Sindikata iz BiH i RH, EZA-a, uz ostale Europäische Zentrum für Arbeitnehmerfrage i Movimento Cristiano Lavoratori (MCL) iz Italije, “Cartel ALFA” iz Rumunjske. U Slavonskom Brodu naglašena je važnost prekogranične suradnje BiH i RH i kroz važan Napretkov projekt “Otvorena kuća” u Garevcu.

“Otvorena kuća”


- Cilj Otvorene kuće je oživljavanje Bosanske Posavine, ali i BiH kroz nove projekte koji će pomoći razvitku tog kraja, ali i Bosni i Hercegovini. Jedan od najvažnijih projekata u Garevcu je istraživačko, edukacijsko-savjetodavni centar “Zelena oaza” u smislu da taj projekt treba pomoći smanjivanju nezaposlenosti te poticanju novih projekata u okviru pogranične suradnje - kazala je Slavica Šerić, voditeljica projekata Otvorene kuće.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?