PREGOVORI

Drugi krug razgovora, traži se platforma za novu vlast

dodik
VL FOTO
05.12.2010.
u 11:10

Još uvijek su otvorene opcije za sastav nove vlasti, odnosno pitanje je koje će sve stranke sudjelovati u vlasti na državnoj razini. Pregovori stranaka nastavljaju se i idućeg tjedna

Drugi sastanak čelništva SDP-a i SNSD-a nije rezultirao dogovorom o formiranju vlasti na državnoj razini, ali su razmijenjena mišljenja o tome kako se mogu prevladati ključni problemi u BiH, što je preduvjet za stvaranje vladajuće koalicije. Čelnik SDP-a Zlatko Lagumdžija je, nakon sastanka jučer održanog u Središnjici ove stranke u Sarajevu, izrazio optimizam da je moguće riješiti otvorena pitanja na zadovoljstvo svih u BiH.

Pronaći zajedničko

- Vidjela se želja s obje stane da probamo nalaziti što je moguće više zajedničkog i pokušati rješavati to oko čega se slažemo, ustvrdio je Lagumdžija. Postoji stupanj zajedničkih stavova o promjeni Zakona o javnim nabavama, rješavanju problema popisa stanovništva, te smanjenju javne potrošnje i reformi javne uprave, kao i međuentitetskim projektima iz oblasti energetike. Jučer se razgovaralo i o pitanju ustavne reforme, a konstatirano je kako je neophodno provesti odluku Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu “Sejdić i Finci”. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik naglasio je kako provedba ove odluke ne znači i kraj priče o ustavnim promjenama. - Nađimo odgovore na određena pitanja, a oni će predodrediti strukturu same vlasti, kazao je Dodik napomenuvši kako je Ured visokog predstavnika (OHR) postao glavna prepreka euroatlantskom napretku Bosne i Hercegovine.

Sastav nove vlasti

Za SNSD je vrlo važno i pitanje promjene zakona iz oblasti pravosuđa, a u kojoj mjeri će biti moguće približiti stavove dvije stranke koje su dobile najviše glasova na proteklim izborima, znat će se nakon što stranke u idućih tjedan dana razmotre nacrte dokumenta o osnovama suradnje SNSD-a i SDP-a, koje su jučer razmijenili. Sukladno tomu, jučer nije bilo razgovora o eventualnoj raspodjeli ministarskih pozicija i drugim pitanjima, koja su za obje strane preuranjena. Još uvijek su tako otvorene i opcije za sastav nove vlasti, odnosno pitanje je koje će sve stranke sudjelovati u vlasti na državnoj razini. Bilateralni pregovori parlamentarnih stranaka, kako je najavljeno, nastavljaju se i idućeg tjedna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?