Dokument

Drastičan porast nasilja u Federaciji BiH

SIPA
VL FOTO
07.05.2012.
u 11:22

ZHŽ jedna od najmanje problematičnih županija, dok se najveći porast nasilja bilježi u Sarajevskoj, Tuzlanskoj i Zeničko-dobojskoj županiji

Zajedno s porastom općeg kriminaliteta u Federaciji BiH u ovome entitetu tijekom 2011. godine drastično je povećan i broj mlađih osoba koje su se našle u sukobu sa zakonom, a podaci do kojih je došla Uprava policije federalnog MUP-a alarm je oko kojeg bi se trebala pozabaviti cijela zajednica.

Prema tim podacima, stanje sigurnosti u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije, promatrano kroz statističke pokazatelje, obilježava i povećanje broja prijavljenih osoba za 10,1% te povećanje broja maloljetnih izvršitelja za čak 19,7%. Valja reći da je pri tome i povećan broj povratnika koji su počinili kaznena djela za 15,6%. Uz to, povećan je i ukupan broj osoba koje su lišene slobode za 5,6%. Pri tome je Federalna uprava policije izdvojila da su od ukupnog broja prijavljenih osoba za počinjena kaznena djela 1410 ili 7,6% čine maloljetnici. To predstavlja porast sukoba sa zakonom za 233 maloljetna izvršitelja u odnosu na isto razdoblje 2010. godine. Pri tome su i prikazani podaci po pojedinim županijama u kojima je došlo do najvećeg porasta ovog oblika kriminala. Do povećanja broja prijavljenih maloljetnika došlo je na području Sarajevske županije koja je rekorder u apsolutnim brojkama s čak više od 117 prijavljenih mladih osoba, što čini porast od 52,2%. U Zeničko-dobojskoj županiji broj mladih koji su privedeni, osumnjičeni za prekršaje ili kaznena djela je porastao za 108 osoba. To je porast od 81,2%. Slijede Unsko-sanska županije s 49 dodatno prijavljenih, što je porast od 50,5 posto, Srednjobosanska s više 44 osobe, što čini porast od 35,4%. Slijede Zapadnohercegovačka županija u kojoj je zabilježeno dodatnih sedam osoba ili porast od 31,8 posto u odnosu na godinu dana ranije, Hercegbosanska županija s porastom za pet mladih osoba koje su prekršile zakon što je porast od 21,7%.

Jednak je porast i u HN županiji, što u ukupnome udjelu čini 8,1 posto. Do smanjenja broja prijavljenih maloljetnika došlo je na području Tuzlanske, Posavske i Bosansko-podrinjske županije. Druga kategorija pučanstva kod koje se bilježi porast privedenih zbog zakonskih prekršaja su povratnici. Od ukupnog broja prijavljenih osoba čak 7867 ili 42,75 posto čine povratnici u počinjenju kaznenih djela. To je porast za 1063 izvršitelja, što je 15,6% u odnosu na godinu dana ranije. Najveći broj povratnika u počinjenju kaznenih djela zabilježen je na području Sarajevske županije. Takvih je 2352 osobe, slijedi Tuzlanska s 1938 osoba, ZDŽ s 1091 osobom, USŽ s 897 osoba, SBŽ s 811 osoba, te HNŽ sa značajno manjim brojem od 280 osoba. U HBŽ-u je 269 povratnika koji su krenuli na onu stranu zakona, u Posavini je 98 slučajeva a u Goraždanskoj samo 45.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?