Požari

Drama u Hercegovini

Požar
02.09.2012.
u 10:51

Vatra gutala grobove, plastove sijena i vinograde, maslinike, mještani napuštali domove i evakuirali stoku

Mostar, Čapljina, Ljubuški, Posušje, Široki Brijeg..., skoro da i ne postoji naseljeno mjesto u Hercegovini koje u proteklih nekoliko dana nije bilo zahvaćeno požarom. Najavljena dugočekivana kiša je ponovno razočarala - niti jedne kapi. Najugroženija područja su jučer bila Čapljina, Međugorje te Jablanica gdje su vatrogasci i mnogobrojni volonteri pokušavali obraniti područja zahvaćena vatrom. Područje Modrič - Počitelj brdo su zahvatila dva velika požara koji su predstavljali ozbiljnu štetu jer su bili ugroženi maslinici i vinove loze, a vatra se nastavila širiti i ugrožavati Park prirode Hutovo blato. Ministarstvo sigurnosti izvršilo je sve pripreme za dolazak protupožarnog helikoptera Ka-32 koji nosi 2,5 tone vode te bi se u BiH trebao zadržati nekoliko dana, dok se situacija malo ne stabilizira. Helikopter će prema prioritetima djelovanja biti raspoređen na najugroženija požarišta. Jedan od najdramatičnijih dana ikada se pak događao u gorućoj Čapljini gdje su plameni jezici dosezali i do pet metara visine. Dok je plamen hvatao Šuškovo naselje i groblje skoro da se u zraku mogla namirisati panika. Očaj mještana koji pokušavaju spriječiti daljnje širenje i spasiti što mogu, tjerajući stoku prema izlazu iz sela. „Baci još dvije korpe na onu vatru ispod dalekovoda, blizu je i kuća pa je sve ugroženo…“, vikao je u motorolu jedan od pilota Oružanih snaga BiH dok je sa zemlje navodio svoje kolege u helikopteru OS BIH koji je jučer intervenirao na velikom požarištu u Čapljini. Točnije, vatra je bila ozbiljno ugrozila cijelo naselje Dretelj, a onda se, nošena vjetrom, prenijela ka Trebižatu i Zvirovićima, a onda i prema Međugorju i Čitluku.

Posebno je dramatično bilo u Dretelju gdje su mještani imali neprospavanu noć pa su skupa s čapljinskim vatrogascima i pridruženim dragovoljcima, te pripadnicima OS BiH krajnjim naporima branili svoje kuće. Plameni jezici nošeni vjetrom bili su visine i više od pet metara pa su gasitelji bili i u velikoj životnoj opasnosti jer je vatra velikom brzinom mijenjala pravac kretanja. A uz sve to teren je bio jako strm i kretanje je bilo veoma otežano.Ta borba s vatrom trajala je od prekjučer te preksinoć i jučer ujutro kada je vatra „otjerana“ od samih kuća. No, požar se širio pa je ugrozio i kuće oko naftnog terminala u Dretelju te je u pomoć priskočio i helikopter OS BiH koji je jučer ujutro istresao košare s vodom na vatru iznad kuća u Dretelju, a oko dalekovoda. Dok su gasili vatru u Dretelju pilotima OS BiH su stizali i panični pozivi iz Trebižata i Zvirovića gdje je požar bio izmaknuo kontroli te se velikom brzinom širio prema stambenim objektima. Cijelo brdo Gradina iznad Dretelja je opožareno i slike su na nekim mjestima zaista apokaliptične. Vatra se proširila ka Međugorju i Čitluku, a u pomoć pri gašenju požara u Dretelju i Trebižatu pristigli su i kolege vatrogasci iz Neuma, Mostara i Čitluka. “Vatru smo uspjeli zaustaviti zaista u posljednji tren, bilo je gadno i plašili smo se da će vatra progutati sve ove kuće“, govori nam mještanin Pero Vidim dok s crijevom gasi vatrene jezike iznad svoje kuće. U to vrijeme velikim „šmrkovima“ s vatrom su se borili i pripadnici OS BiH. I piloti OS BiH iznenađeni su viđenim u Dretelju jer je vatra poharala velik prostor, a situacija opet nije bila do kraja mirna. Vatra se samo s jedne lokacije širila na drugi, a što je gasiteljima bilo kao noćna mora. Na terenu su cijelo vrijeme bili pripadnici protupožarne postrojbe Čapljina, vojska, članovi općinske Civilne zaštite Čapljina, a požarište je obišao i čapljinski načelnik dr. Smiljan Vidić. Veliki požari harali su i na području Jablanice, Konjica, Trebinja… Gasitelji su najviše molili Boga da padne kiša koja bi pogasila požarišta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?