Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Dr. Drago Džambas je novi predsjednik HSS-NHI-ja

Obećao je homogenizaciju i jačanje stranke, ali je kazao da neće bježati ni od rasprava o promjeni imena stranke, o mogućoj regionalizaciji
18. prosinca 2011. u 11:17 2 komentara 409 prikaza
sabor
Foto: VL FOTO

Novi predsjednik HSS-NHI-ja je dr. Drago Džambas iz Novog Travnika. Tako su, naime, odlučila 132 izaslanika od ukupno 226 pozvanih. Za dr. Džambasa je glasovalo 125 izaslanika, na drugom izvanrednom saboru održanom jučer u Travniku. Novoizabrani predsjednik HSS NHI-ja dr. Džambas je prvi predsjednik jedne stranke s hrvatskim predznakom iz središnje Bosne, nakon Darija Kordića, koji je bio predsjednik HDZ-a neposredno iza rata, do dragovoljne predaje Haagu.

Dr. Džambas je zahvalio na povjerenju koje mu je ukazano te odao priznanje Anti Čolaku, vršitelju dužnosti predsjednika HSS NHI-ja, na požrtvovnom i upornom radu. Džambas je naglasio nužnost rješavanja svih problema u stranci, na stranačkim tijelima i poštivanje svih odluka koja ta tijela prihvaćaju i donesu. Obećao je homogenizaciju i jačanje stranke, ali je kazao da neće bježati ni od rasprava o promjeni imena stranke, o mogućoj regionalizaciji.

- Borit ćemo se da vratimo nadu Hrvatima, da će biti života i pravde za njih na svim područjima BiH. Za to ću skupa s vama raditi i u tomu ustrajati, a spremni smo i hoćemo surađivati s ostalim hrvatskim strankama u BiH, kazao je dr. Džambas. Izabran je i dopredsjednik stranke, a povjerenje je ukazano Iliji Mikiću. Izabrano je i 11 članova Predsjedništva HSS-NHI-ja.

Izborima je prethodilo usvajanje Poslovnika o radu te izvješće o radu koje je Saboru podnio v.d. predsjednika stranke Ante Čolak. Prijedlog izmjena i dopuna Statuta izazvao je burne polemike, različita, čak oprečna mišljenja, a posebno prijedlog Franje Kristića iz Kiseljaka koji je predložio regionalizaciju stranke s novim imenom - Stranka bosanskih Hrvata ili pak Hrvatska bosanska stranka.

Javili su se i neki drugi izaslanici koji su podržali ovaj prijedlog, ali i izaslanici iz HBŽ-a koji su predložili razlaz HSS-a i NHI-ja zbog nesloge koja vlada u stranci. No prevladala je većina koja je izglasala ostanak imena HSS-NHI.

  • mošnjo:

    Ova koalicija je dokazala da nema ideje zasta bi se borila,mislim da je vrijeme da nestane sa politicke scene bih,a posebno NHI,jer je to starnka koja se muslimanima uvlaci u guzicu vec 10 godina,kritizirajuci sve sto je hrvatsko,a nepredlazuci nikakvo ... prikaži još! rijesenje,i nije mi jasno kako ce doticni gospodin ista novo reci kad je u stranci od pocetka,zato mislim da su oni gubljenje vremena za hrvate....

  • Avatar servo_volan
    servo_volan:

    Meni nisu ovi iz NHI nisu jasni niti normalni kako može jedna jadna stranćica NHI biti ispred stare Hrvatske tradicionalne stranke koja je stara preko 100 godina kao da je hss privatna svojina NHI i Zubaka koji je nastao prevarom ... prikaži još!m i izdajomHrvatskog korpusa