filmski scenarij

Dr. Dragi Rubali prisluškivali su čak i automobil!

'07.10.2011., Zagreb  - Privodjenje osumnjicenih lijecnika za korupciju u Uskok. Drago Rubala, jedan od osumnjicenih lijecnika.  Photo: Martina Popovcic/PIXSELL'
Foto: 'Martina Popovcic/PIXSELL'
1/3
29.12.2011.
u 09:00

Stručnjaci kažu da je riječ o uobičajenoj proceduri koja je pokrivena nalogom

Dr. Drago Rubala, jedan od glavnih aktera priče o lažnim invalidskim mirovinama, jučer je zajedno sa suokrivljenicima ponovno doveden u USKOK kako bi se očitovao o još jednom nalogu za proširenje istrage. Riječ je o istrazi pokrenutoj u listopadu protiv 34 osobe, a među Rubalinim suokrivljenicima su i dr. Vinka Luetić Herman, dr. Ivan Ostoić, dr. Dragica Margeta Ostoić...

Od 2000 do 5000 eura

Sumnjiče se za udruživanje radi počinjenja djela, primanje i davanje mita, zloporabu položaja i ovlasti, protuzakonito posredovanje, a prema USKOK-u, djela za koja se sumnjiče počinjena su od kraja 2010. do listopada 2011. U tom razdoblju, smatra USKOK, osumnjičenici su pronalazili zainteresirane osobe kojima su za 2000 do 5000 eura naknade "sređivali" invalidske mirovine.

Dobiveni novac dijelili su među sobom, a koliko su na taj način "zaradili", zasad je nepoznanica. O tome da se za "pristojnu" cijenu može srediti invalidska mirovina u hrvatskoj se javnosti šuškalo godinama, no očito je prva opipljivija policijsko-uskočka akcija provedena tek ove godine. Tijekom više mjeseci osumnjičenici su tajno praćeni i snimani, a da ništa nije prepušteno slučaju, svjedoči i podatak koji se neslužbeno može čuti u sudskim kuloarima, da se Rubali prisluškivalo čak i – vozilo. Prisluškivanje vozila, kako doznajemo, bilo je pokriveno valjanim sudskim nalogom, a tijekom takvog tajnog praćenja uhvaćeni su i razgovori zanimljivi USKOK-u, koji će poslije, tijekom postupka, biti sastavni dio sudskog spisa. Iako se prisluškivanje vozila osumnjičenika može činiti novitetom u radu policije, stručnjaci za sigurnost kažu da je zapravo riječ o proceduri koja je – uobičajena.

– Nije to ništa neuobičajeno u policijskom poslu niti je nezakonito. Riječ je o postupku koji se provodi na temelju sudskog naloga koji pokriva i ulazak u zatvorene prostore, dakle stanove i vozila – kaže mr. Željko Cvrtila, stručnjak za sigurnost. Uobičajeno ili ne, činjenica je da se do sada u sudskim postupcima nije spominjalo da su mjere tajnog praćenja i prisluškivanja i rezultat prisluškivanja zatvorenih prostora.

Legalna provala

To je i razumljivo jer nitko, pa ni policija, ne želi suprotnoj strani odavati tajne svog zanata. Naime, to što sudski nalog pokriva ulazak u zatvorene prostore zapravo vjerojatno znači da policija na osnovi tog naloga ima pravo provaliti u nečiji stan ili vozilo kako bi postavio prislušne uređaje. Takva operacija, kao uostalom i svaka druga policijska operacija, vjerojatno iziskuje sate i sate priprema jer se u takvim situacijama mora voditi računa o mnogo čemu, a ponajprije o tome da cijela "akcija" ostane skrivena i osumnjičenicima i potencijalnim radoznalcima. Je li tako napravljeno i u Rubalinu slučaju, vjerojatno se nikad neće doznati, no kako je bio tajno praćen i prisluškivan mjesecima, policijski operativci su očito jako dobro znali sve njegove navike, kretanje te, sukladno tome, i najpovoljniji trenutak za ubacivanje "bube" u vozilo. Rubala bi, inače, kako se neslužbeno čuje, uskoro mogao uz jamčevinu izaći iz Remetinca. Za slobodu je spreman ponuditi 150.000 eura u gotovini, koju je prikupila njegova rodbina, a hoće li jamčevina biti prihvaćena, ovisit će o sucu istrage.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

MA
marras85
23:33 04.01.2012.

Bogami pracenje istoga je kostalo ko Svetog Peter Kajgana. Ali sto to vrijedi Lik je slobodan i uziva u Lovi koju je dobio od Laznih Invalida,

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije