Istraživanje

Dostupnost droge mladima 
u regiji zabrinjavajuća

Droge
29.11.2012.
u 09:49

Skoro 50 posto mladih misli da može kontrolirati svoju ovisnost o drogi i uzimati je samo u specijalnim prilikama. Ovakvi stavovi povećavaju rizik njihove zloupotrebe

- Većina mladih u regiji je u riziku da pod uticajem svog neposrednog okruženja proba drogu. Pri tome čak 75,7 posto mladih u Crnoj Gori poznaje nekoga u svom neposrednom okruženju tko konzumira drogu, 59,9 posto mladih u Srbiji i njih 57,6 posto u Bosni i Hercegovini - pokazuju rezultati komparativnog istraživanja “Dostupnost droge u regiji i informiranost i stavovi mladih o narkomaniji”, koje je sprovela Specijalna bolnica za bolesti ovisnosti “Vita” iz Novog Sada. Istraživanje je provedeno tijekom studenoga 2012. godine na uzorku od 1893 mladih od 15 do 30 godina iz Srbije, BiH i Crne Gore.

Izloženost narkoticima

Dostupnost droge je jedan od vodećih faktora rizika širenja narkomanije, što potvrđuju i podaci da je 61,9 posto mladih u Crnoj Gori izravno ponuđeno nekom od droga, 55,7 posto njih u Srbiji i 46 posto u BiH. Iskustvo s drogom je imalo 23,5 posto ispitanih mladih u Srbiji, 21,3 posto u BiH i 25,7 posto u Crnoj Gori.
Što se tiče rezultata u BiH, istraživanje je pokazalo da su mladi u Sarajevu u najvećoj meri izloženi narkoticima jer 78,7 posto ispitanih u svom neposrednom okruženju ima nekog tko konzumira drogu, što je za čak 20,9 posto više u odnosu na prosječni rezultat u BiH. Mladi u Zenici su u najvećoj meri (54,6 posto) izravno ponuđeni narkoticima, a 30,6 posto njih je i probalo, što je za skoro 10 posto više od prosjeka za BiH. Istraživanje bolnice Vita nadalje pokazuje da među mladima i dalje dominiraju tipične zablude, kao na primjer podjela droga na “lake i teške” koju odobrava 59,8 posto mladih u Srbiji, čak 77,6 posto u BiH i 51 posto u Crnoj Gori. Dok zabludu da se droga može uzimati kontrolirano i u specijalnim prilikama ima 32,3 posto ispitanih mladih u Srbiji, 42,4 u BiH i čak 43,3 posto u Crnoj Gori. Ovakvi stavovi ukazuju na nedovoljnu kritičnost i distancu prema tzv. “lakim drogama”, što povećava rizik od njihove zloupotrebe.

Lake i teške droge

U BiH, najveća odstupanja u rezultatima po pitanju odobravanja podjele na “lake i teške” droge imamo u Sarajevu, 85,2 posto i Bijeljini 84 posto, dok je zabluda o mogućem kontroliranom uzimanju droge najizraženija u odgovorima mladih također u Sarajevu 51,9 posto. Donekle ohrabruju rezultati onih koji narkomaniju prihvaćaju kao izlječivu bolest (Srbija 66,6 posto, BiH 71,2 posto, Crna Gora 62,6 posto), što govori o spremnosti mladih da daju “drugu šansu” ovisnicima vjerujući u mogućnost njihove resocijalizacije. Međutim, još uvek je u mnogim odgovorima prisutan nerealni optimizam kroz tvrdnje da je za rješenje narkomanije dovoljna čvrsta volja, bez stručne pomoći (Srbija 36,1 posto, BiH- čak 48,9 posto i Crna Gora 33,7 posto). Kao najdominantniji izvor informisanja o ovoj temi kod mladih u regiji su internet i ostali mediji (TV, novine...).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?