Plan

Donatorska konferencija

povratak
VL FOTO
05.04.2012.
u 10:07

Zemlje iz regije traže 500 milijuna eura za zbrinjavanje 74 tisuće izbjeglica

Iako je sasvim jasno da prostor bivše Jugoslavije više nije prioritet međunarodne zajednice, te da je sve manje onih koji su spremni odobriti financijska sredstva za saniranje posljedica rata, države regije i organizacije koje rade na povratku stanovništva vjeruju kako je moguće prikupiti 584 milijuna eura za petogodišnji plan stambenog zbrinjavanja izbjeglica.

Rješavanje problema

Regionalni pristup rješavanju ovog problema postoji već neko vrijeme, pa će tako 24. travnja u Sarajevu biti održana velika donatorska konferencija, koju uz pomoć međunarodnih partnera organiziraju Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Crna Gora i Srbija. Nadu da bi na ovom skupu mogao biti prikupljen značajan dio od spomenutog iznosa budi činjenica da su partneri u organizaciji skupa UNHCR, Vlada SAD-a, Europska komisija, OESS i Razvojna banka Vijeća Europe (CEB). Od ukupne vrijednosti programa, četiri zemlje su se obvezale osigurati 83 milijuna eura, dok bi preostali dio u iznosu od 501 milijuna eura potrebnih za učinkovitu provedbu Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, trebao biti osiguran iz donatorskih sredstava. Iako sve ovisi o iznosu prikupljenog novca, načelno je planirano da se projekt provede u idućih pet godina, i to na teritoriju sve četiri države.

Najviše sredstava, čak 57 posto, bilo bi uloženo u rješavanje stambenog zbrinjavanja izbjeglica u Republici Srbiji. Riječ je o iznosu od oko 335 milijuna eura. U BiH bi se realizirali projekti u vrijednosti od 101 milijuna eura ili 17 posto ukupnog iznosa projiciranih sredstava. Nešto više, oko 120 milijuna eura, odnosno 21 posto, realiziralo bi se u Republici Hrvatskoj, dok bi u Crnoj Gori bilo dodijeljeno preostalih 28 milijuna ili pet posto. Planirano je, kako se navodi u pripremi ove velike donatorske konferencije, da se najveći dio ovog regionalnog projekta realizira u drugoj godini provedbe, kada bi bilo uloženo ukupno 190 milijuna eura. U prvoj godini, a to je 2012. godina, planirano je ulaganje 73 milijuna.

Značajan iznos, 185 milijuna, predviđen je i za 2014. godinu, kao treću godinu provedbe projekta. U zadnje dvije godine planirano je da se za rješavanje pitanja izbjeglica i raseljenih osoba utroši 90, odnosno 46 milijuna eura. Stambeni projekti bi se istodobno realizirali u sve četiri zemlje, što bi omogućilo da se izbjegnu bilo kakve polemike o favoriziranju neke od država.

Regionalni projekt

Očekuje se da na kraju uspješne provedbe petogodišnjeg projekta bude riješeno stambeno pitanje 74 tisuće ljudi, odnosno 27 tisuća kućanstava. Od tog broja, 16.800 kućanstava je u Republici Srbiji, 5400 u BiH, 3500 u Republici Hrvatskoj i 1200 u Crnoj Gori. Stambeno zbrinjavanje, kako je naznačeno u ovom regionalnom projektu, uključuje izgradnju, rekonstrukciju, obnovu ili kupnju stanova ili kuća, osiguranje građevinskog materijala i smještaj u ustanovama socijalne skrbi.

Čak 84 posto kućanstava bit će zbrinuto kroz obnovu ili izgradnju kuća i stanova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?