Analiza

Dominiraju žalbe na mobbing i nacionalnu diskriminaciju

zalbe
VL FOTO
10.03.2012.
u 12:19

Od primljenih žalbi građana BiH na mobbing se odnosila 41, na nacionalnu diskriminaciju 43, a na uznemiravanje 11

Najviše diskriminacija u Bosni i Hercegovini prisutno je u procesu zapošljavanja u institucijama vlasti, iako je ova pojava prisutna i u skoro svim drugim oblastima života. Zaključak je to Institucije ombudsmana za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, koja je juče predstavila godišnje izvješće o diskriminaciji. Prošle godine su ombudsmani registrirali ukupno 191 predmet koji se odnosi na diskriminaciju, što je za čak 41,5 posto više nego u 2010. godini. Dominiraju žalbe na mobbing i nacionalnu diskriminaciju, a potom za uznemiravanje i ostale oblike diskriminacije. “Od primljenih žalbi na mobbing se odnosila 41, na nacionalnu diskriminaciju 43, uznemiravanje jedanaest, koliko i za diskriminaciju na osnovi obrazovanja, a po sedam na osnovi članstva u sindikatu, dobi i veze s nacionalnom manjinom”, kaže ombudsman Ljubomir Sandić. Uz napomenu da je Institucija ombudsmana u 2011. godini razmatrala ukupno 273 žalbe na diskriminaciju, uključujući i žalbe iz prethodnih godina, Ljubomir Sandić je rekao kako je procedura za 128 žalbi završena i da je za 26 slučajeva u kojima je utvrđeno da postoji diskriminacija izdana preporuka za njezino otklanjanje.

Mobbing je bio najčešća osnova za diskriminaciju i utvrđen je u sedam slučajeva za koje je izdana preporuka. Predsjedateljica Institucije ombudsmana Nives Jukić je, između ostaloga, napomenula da ova institucija ombudsmana nije represivni, već preventivni mehanizam. Istaknula je da su najčešći slučajevi diskriminacije tamo gdje se ljudi ne smiju obratiti za zaštitu. Jukić je podsjetila da je Zakon o zabrani diskriminacije donesen 2009. godine i on je relativno novina, ne samo u BiH, nego i u regiji. 

“Još ne možemo govoriti o uspostavljenoj sudskoj praksi, budući da se radi o vrlo malom broju tužbi koje se odnose prema odredbama Zakona o zabrani diskriminacije. Prema raspoloživim podacima, postoji samo jedna pravomoćna presuda i jedna nepravomoćna presuda”, kazala je Jukić. 

Prema riječima ombudsmanke Jasminke Džumhur trend rasta slučajeva diskriminacije ukazuje na pogoršanje kulture odnosa u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?