SAMO U BIH

Dok sud presudi, kriminalci prodaju svoju imovinu

\'sudnica, sudacki cekic\'
01.06.2011.
u 09:15

Uvijek je najvažnije da se dokaže kazneno djelo, pa se zaboravi zatražiti i blokada imovine

Tasim Kučević, osuđeni trgovac ženama i organizator prostitucije iz Tuzle, krajem ožujka prošle godine prodao je kuću sa zemljištem u Živinicama, ali su pravosudne institucije privremeno spriječile kupca da imovinu uknjiži na svoje ime. Ova nekretnina je dio imovine koju mu je Sud BiH blokirao kako bi naplatio nelegalno stečenih oko 300.000 KM. Kučević je samo jedan od osuđenih u BiH koji pokušavaju prodati ili pokloniti imovinu kako je sudovi ne bi oduzeli. Da su neki i uspjeli u tome, jer su tužitelji zakasnili zatražiti blokadu imovine, pokazuju dokumenti do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

U proteklih osam godina sudovi su pravobraniteljstvima BiH, FBiH i RS-a dostavili 106 presuda kojima se nalaže oduzimanje nelegalno stečene imovine, u vrijednosti oko 36 milijuna KM. Do sada su izvršena samo dva naloga po kojima je oduzeta i prodana imovina u vrijednosti od 741.500 KM. U slučajevima korupcije, poreznih utaja i pranja novca, trgovine ljudima i drogom, organiziranja prostitucije i drugih kaznenih djela u kojima postoji sumnja da se optuženi obogatio na nezakonit način, sudovi na prijedlog tužiteljstva mogu odlučiti blokirati imovinu.

To čine kako bi spriječili optužene da je prodaju ili poklone. No, ova blokada prestaje vrijediti nakon pravosnažne presude. Novu zabranu sudovi ne donose automatski nego tek po ponovnom zahtjevu pravobraniteljstva. Presude se šalju pravobraniteljstvima koja prikupljaju informacije o bankovnim računima i dokumente o imovini osuđenih. Oni potom šalju prijedloge za izvršenje sudovima u čijoj se nadležnosti nalazi imovina. Prema podacima do kojih je došao CIN, često se dešava da od presude do ponovnog zahtjeva za blokadu imovine prođe i više mjeseci, tijekom kojih osuđeni može prodati ili pokloniti imovinu drugima. Kada ona više ne bude u vlasništvu osuđenog, pravobraniteljstva nemaju osnove naplatiti kaznu, jer i novac od prodaje obično nestane. Državna tužiteljica Jasmina Gafić kaže da je njenim kolegama uvijek najvažnije da dokažu kazneno djelo, pa nekad zaborave da trebaju zatražiti i blokadu imovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?