Recesija

Dok gospodarstvo, plaće i broj zaposlenih opadaju, cijene rastu

Nezaposlenost
02.11.2012.
u 09:34

Najniža mirovina, koju ostvaruje oko 200.000 umirovljenika, iznosi 310 KM

Građanima BiH manje je važno je li im država i službeno u recesiji, oni jedino znaju kako iz mjeseca u mjesec sve teže izlaze na kraj. Ipak, po skromnim statističkim ekonomskim pokazateljima, BiH je u recesiji, dok neki ekonomisti kažu da je i u dugotrajnoj depresiji.

Negativni trendovi

Negativni trendovi u gospodarstvu i dalje se nastavljaju, a ogledaju se prije svega u padu industrijske proizvodnje i zaposlenosti, te povećanju cijena i trgovinskog deficita. U Informaciji o kretanju makroekonomskih pokazatelja BiH za osam mjeseci ove godine koju je uradila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH, navodi se da je pad iz prvog tromjesečja najvjerojatnije nastavljen i u drugom, iako nešto slabijim intenzitetom.
U prvih osam mjeseci BiH je zabilježila pad industrijske proizvodnje od šest posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Pad ukupnog obujma industrijske proizvodnje zabilježen je zbog smanjenja obujma proizvodnje u rudarstvu od 6,7 posto i u sektoru za proizvodnju struje u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Broj nezaposlenih osoba u stalnom je porastu, na kraju listopada u BiH je evidentirana 517.251 nezaposlena osoba, od kojih je više od polovine nezaposlenih ili njih 260 tisuća su žene. Nezaposlenih sa završenim fakultetom je oko 27,5 tisuća ili 5,3 posto u ukupnoj strukturi onih koji traže posao. Zbog sve manjeg priljeva sredstava u Zavod MIO Federacije BiH oko 200.000 umirovljenika koji ostvaruju najnižu mirovinu od 310 KM mogli bi uskoro ostvariti još niža primanja. Službena statistika istodobno bilježi kako je u BiH trenutačno registrirano 680 tisuća zaposlenih od čega su oko 275 tisuća žene. U građevinarstvu, u srpnju 2012. godine, broj zaposlenih je smanjen za 7,5 posto u odnosu na isti period prošle godine, u trgovini na veliko i malo za 2,7 posto, dok je u ugostiteljstvu smanjen za 1,7 posto – ističe se u informaciji iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH i dodaje da je sve to utjecalo na rast administrativne stope nezaposlenosti u BiH koja trenutačno iznosi 44 posto.

Raste trgovinski deficit

Za prvih osam mjeseci izvoz iz BiH je iznosio 5,1 milijardi KM i u odnosu na isti period prošle godine došlo je do pada od 4,5 posto. Uvoz je u ovom razdoblju iznosio deset milijardi KM i u usporedbi sa prvih osam mjeseci prošle godine došlo je do blagog rasta 0,2 posto. Trgovinski deficit za prvih osam mjeseci ove godine dostigao je 4,8 milijardi KM i u usporedbi s prošlom godinom veći je za 5,8 posto. U BiH je u prvih osam mjeseci zabilježena inflacija od dva posto, dok su cijene u kolovozu bile veće za 1,8 posto u odnosu na kolovoz 2011. Najveći utjecaj na razvoj inflacije tijekom kolovoza je imala kategorija prometa. Prosječna mjesečna isplaćena neto-plaća po zaposlenom za kolovoz 2012. u Federaciji BiH iznosila je 836,13, pokazuju novi podaci Federalnog zavoda za statistiku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?