DOZNAJEMO

Dogovor političkih lidera ili su upitni i izbori u BiH!

Glasanje na referendumu (1)
Ivo Čagalj/PIXSELL
26.04.2012.
u 09:14

Neslužbeno se spominje i mogućnost sankcija od EU-a, iako je svima jasno da su zapravo sankcije već tu

Međunarodna zajednica je odlučila odgovornost za rješavanje situacije vezane za raspisivanje izbora i neprovedbu presude Ustavnog suda BiH o izbornim pravilima oko Mostara, kao i za provedbu presude “Sejdić i Finci“, potpuno prepustiti domaćim institucijama i političarima.

Zaključci PIC-a

Kako doznajemo, Vijeće za provedbu mira (PIC) je zauzelo stav da uporabe bonnskih ovlasti u predstojećem razdoblju neće biti niti na jednom polju, te da su bh. lideri ti koji moraju pronaći izlaz iz postojeće situacije. To znači da OHR neće nametati promjenu Izbornog zakona BiH i Statuta Grada Mostara, ali ni donositi rješenja vezana za korekciju Ustava BiH sukladno presudi suda u Strasbourgu. Oba ova važna posla bh. lideri će morati obaviti sami, a jedino na što mogu računati je tehnička potpora međunarodne zajednice. Ovakav stav PIC-a zapravo je rezultat činjenice da ni međunarodna zajednica nije u stanju postići konsenzus oko eventualne intervencije u bilo kojem od ovih važnih pitanja za budućnost BiH. Suptilni politički pritisak na bh. lidere tako je ostao jedino rješenje. Svjedoči o tome i intenzivna komunikacija koju ovih dana s bh. liderima i EU-om imaju visoki predstavnik Valentin Inzko i posebni predstavnik EU-a u BiH Peter Sorensen. Ključni događaj u traženju izlaza iz sve očitije pat pozicije trebao bi biti sastanak šestorice lidera čiji će domaćin biti lider HDZ-a BiH, Dragan Čović. Kako doznajemo sastanak je planiran sredinom svibnja. Teme će biti provedba presude “Sejdić i Finci“, te proračun ukoliko ne bude usvojen. Navodno kod svih šest stranaka postoji spremnost da se riješi pitanje provedbe presude “Sejdić i Finci“. Osim o ovom, unutar FBiH je potrebno dogovoriti nova izborna pravila za Mostar. Međunarodna zajednica vjeruje kako će se HDZ i SDA oko Mostara dogovoriti do 25. svibnja. Bez toga bi održavanje lokalnih izbora u listopadu, bar za Mostar, po njima bilo potpuno deplasirano. Mogućih rješenja nema mnogo. Prvo i najbolje je postizanje političkog dogovora o provedbi presude “Sejdić i Finci“, Mostaru, te proračunu.

Odluka je i na SIP-u

Time bi se otklonile zapreke za održavanje lokalnih izbora, ali i otvorio put nastavku integracija BiH u EU. Alternativno rješenje je da SIP 7. svibnja na sjednici umjesto raspisivanja izbora, donese odluku o odgodi i tako ostavi dodatno vrijeme za postizanje dogovora ili bude primorano odgoditi izbore ukoliko ne bude donesen proračun. SIP bi teoretski mogao odgoditi samo izbore u Mostaru, iako takvo što još nije zabilježeno. Vremena nema i jasno je kako će se određene teške odluke morati donijeti žurno.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
13:03 26.04.2012.

Kada su Hrvati u pitanju medjunarodna zajednica i OHR nemaju nikakovih problema potezati za bonnskim ovlastima i nametanjem svoje (ilegalne ) volje. Kad su muslimani u pitanju onda nece biti nametanja volje iako se radi o grubom krsenju presude Ustavnog suda.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?