Počelo zasjedanje

Dogovor lidera i EU integracije u centru pažnje članova PIC-a

Stranci
30.11.2012.
u 09:13

Sjednica se održava u trenutku kada su sve glasniji zahtjevi za gašenje OHR-a u BiH

Vrlo značajna sjednica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) počela je jučer poslijepodne u Sarajevu. Kako je najavljeno, predstavnici zemalja koje čine PIC razmatraju trenutnu političku situaciju u zemlji. Sjednica se održava u trenutku kada su sve glasniji zahtjevi za zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR), ali i kada domaći političari pokazuju spremnost da sami riješe neka pitanja i prevladaju političku krizu koja već mjesecima pogađa Bosnu i Hercegovinu.
 

Inzkovi planovi

Iz OHR-a je neposredno pred početak sastanka priopćeno kako će na jučerašnjem i današnjem zasjedanju visoki predstavnik predočiti osnovne trendove u procesu provedbe mira, a stavit će i naglasak na teme sadržane u njegovom nedavnom izvješću pred Vijećem sigurnosti UN-a. -On će posebno upozoriti na zabrinutost u pogledu sporih pomaka ove zemlje na putu europske i euroatlantske integracije, na pozive predstavnika Republike Srpske na raspad države i osporavanja vladavine zakona. Visoki predstavnik će s Vijećem za provedbu mira razgovarati i o mogućnosti da se nedavno postignutim političkim dogovorom stvore nove šanse za nastajanje produktivnije političke klime, s tim da njegova provedba bude sukladna međunarodnim i drugim obvezama ove zemlje, objavljeno je iz OHR-a. Osim razgovora s članovima Vijeća ministara BiH, od kojih žele čuti planove za daljnji napredak BiH, članovi Upravnog odbora PIC-a saslušat će i obraćanja predstavnika EU i NATO-a koji će naglasiti pomake koje je BiH načinila u pogledu integracije u ove asocijacije. Pretpostavlja se da ta izvješća neće biti pretjerano pozitivna.
 

Teme sastanka

PIC na ovom dvodnevnom zasjedanju razmatra i napredak ostvaren na planu provedbe programa 5+2, što je uvjet za zatvaranje OHR-a. Ipak, nije realno očekivati odluku s tim u vezi, iako se neki članovi PIC-a snažno zalažu za gašenje OHR-a. Nezaobilazna su i pitanja Srebrenice u postizbornom periodu i uloge političkih stranaka u nalaženju rješenja za provedbu odluke Ustavnog suda o uklanjanju diskiminirajućih odredbi iz Statuta Grada Mostara. OHR se aktivnije uključio u pokušaj riješavanja slučaja Mostara, ali za sada nema informacija o eventualnom napretku. Jasno je da ovo pitanje treba što prije riješiti, jer Mostaru prijeti potpuno bezvlašće i dodatno podizanje tenzija. Odgovornost PIC-a teško je izbjeći ako se zna da je upravo OHR kreator osporenog gradskog statuta. Neslužbeno se doznaje da su domaći dužnosnici ovaj put odlučni u nakani da pred Upravnim odborom PIC-a iznesu jasne stavove koji se tiču uloge međunarodne zajednice u prevladavanju nekih problema koji još uvijek postoje u zemlji, posebno kada je u pitanju normalno funkcioniranje vlasti na svim razinama. Upitno je, međutim, hoće li i u kojoj mjeri te poruke naići na plodno tlo u PIC-u.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?