Banja Luka

Dodik svojim izjavama Inzku samo produžava mandat

Inzko
17.12.2012.
u 16:00

Valentin Inzko je ocijenio i da je u BiH u ovoj godini bilo određenih pomaka

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je u Banjoj Luci da mu predsjednik RS-a Milorad Dodik svojim izjavama o samostalnosti RS-a samo produžava mandat u BiH.

-Zahvalit ću Miloradu Dodiku što mi produžava mandat u BiH, jer svaki put kada spomene osamostaljenje RS-a ili treći entitet meni produže mandat, komentar je Inzka na pitanje šta će tijekom današnjeg sastanka reći Dodiku, koji ga je više puta optuživao za gotovo sve probleme u BiH i RS-u te iznosio tvrdnje da je odgovoran za krizu. Inzko je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da bi on htio da se zatvori OHR, ali da je za to potrebno da BiH bude nepovratno na euroatlantskom putu.

-Kada bi BiH bila manje centralizirana, nego funkcionalnija država, onda bi se to i dogodilo, rekao je Inzko

Ocijenio je i da je u BiH u ovoj godini bilo određenih pomaka, ali i stagnacije te da stoga zemlja mora biti funkcionalnija na putu k Europskoj uniji. Izrazivši nadu da će sljedeća godina biti bolja, Inzko je, nakon sastanka s predsjednikom Demokratske partije Draganom Čavićem, ocijeno i da je potrebno malo više političke volje da se do kraja riješi pitanje vojne imovine u BiH. Očekivanje da će doći do postizanja političkog dogovora na nivou BiH između vladajućih stranka ne dijeli i predsjednik Demokratske partije.

Čavić kaže da se suštinski ništa bitno ne događa na putu BiH ka EU, a posebno kada je riječ o ispunjavanju obaveza iz presude \"Sejdić - Finci\". Visokog predstavnika je upoznao i o svom viđenju teške ekonomske situacije u RS-u.

Inzko je danas u Banjoj Luci razgovarao i s premijerom RS-a Aleksandrom Džombićem te dao osobnu pomoć za obnovu Ferhadije u iznosu od 10.000 KM. 

Najavljen je i razgovor visokog predstavnika u BiH s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

Ključne riječi

Komentara 1

ZA
zapadnod
23:22 17.12.2012.

Gospodine Inzko kakve koristi mi imamo sto Vam Dodik produljuje mandat. Ako Vam i produlje mandat najbolji potez bi bio da zabranite rad Dodiku kao sto su nekada Visoki predstavnici i radili nekim, pa i manje nacionalistickim politicarima od Dodika.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?