Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Dodik i Tadić zaobišli temu Istabmulske deklaracije

Predsjednik Srbije je novinarima rekao kako se nije razgovaralo o Istambulskoj deklaraciji
22. svibnja 2010. u 12:05 0 komentara 4 prikaza
Tadić
Foto: Dean Moconja

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je sinoć u Laktašima da predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić dolazi u Beograd u radnu i neslužbenu posjetu.

- To nije službena posjeta. Srbija nastavlja svoju regionalnu suradnju. Ja ću primiti Silajdžića u Beogradu u ovakvoj formi posjete, kao što ću u idućem razdoblju, što sam radio i do sada, sudjelovati i u drugim regionalnim inicijativama - rekao je Tadić, nakon višesatnog neformalnog sastanka u jednom hotelu u Aleksandrovcu kod Laktaša, gdje se sastao s premijerom RS-a Miloradom Dodikom i srpskim članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem.

Tijekom razgovora s Dodikom i Radmanovićem, ističe, nije bilo riječi o Istanbulskoj deklaraciji.

Srbijanski predsjednik kaže da on i dužnosnici RS-a nemaju uvijek istovjetna mišljenja o svim pitanjima.

 -Milorad Dodik ima svoje nadležnosti i legitimitet u Republici Srpskoj, ja u Srbiji, ali Srbija uvijek snažno stoji iza RS-a kada je u pitanju BiH i kada je u pitanju njena budućnost - naveo je Tadić.

Informirao je Dodika, navodi, i o naporima Srbije da što prije uđe u EU, odnosno da dođe što prije do prenošenja aplikacije za članstvo Srbije u EU od Predsjedništva EU prema Europskoj komisiji i da što prije dođe do ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Tadić je rekao kako je Dodiku prenio saznanja o ekonomskoj krizi koja kruži cijelom regijom nakon udara na eurosistem i ekonomske principe EU, te dodao i da je ovaj je razgovor kao i uvijek bio prijateljski.

Premijer RS-a Milorad Dodik kazao je novinarima kako je razgovor sa Tadićem bila uobičajena razmena mišljenja, te da su dogovorili da sljedećeg mjeseca u Banjoj Luci Srbija i RS održe sjednicu Vijeća za implementaciju Sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima.

- “Razgovarali smo i o suradnji na polju energetike i drugim važnim ekonomskim pitanjima i ekonomskoj situaciji u Srbiji i RS imajući u vidu da se međunarodna misija Monetarnog fonda poklapa u ovom vremenu i kako bi bilo dobro da o tome budemo informirani - rekao je Dodik.

Sa Tadićem je razgovarao i o političkim pitanjima, kako kaže, prije svega o Samitu na ministarskom nivou 2. lipnja u Sarajevu, na kojem je predviđeno pojavljivanje lidera iz regije, ali u i sudjelovanje SAD, Rusije i Turske.

- Očekujemo kako će taj skup potvrditi bezviznu liberalizaciju za građane BiH, što bi smatrali najvećim uspehom te konferencije - naveo je entitetski premijer.

Sastanak Tadića, Dodika i Radmanovića, najavljen kao neformalni, trajao je više od tri i po sata.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.