razglednica s marsa

Dobar dan za Znatiželju: na Marsu se prvi put čuo ljudski glas

mars
NASA
28.08.2012.
u 08:00

Istovremeno s emitiranjem poruke iz NASA-e objavljena je nova fotografija koju je rover poslao na Zemlju

Ponedjeljak je uistinu bio uspješan dan za NASA-in rover Znatiželju (Curiosity). Na Marsu je, naime, prvi put emitiran ljudski glas, a na Zemlju je poslana detaljna kolor fotografija krajolika Crvenog planeta.

Glas NASA-ina djelatnika snimljen je na Zemlji i putovao je kroz svemir do drugog planeta pa nazad. U svemir su emitirane riječi Charlesa Boldena koji je ponovio kako je cilj misije saznati što je moguće više o mogućnostima života na Marsu.

- Znatiželja će donijeti boljitak Zemlji i inspirirati novu generaciju znanstvenika i istraživača s pripremom puta za ljudsku misiju, koji nije tako daleko u budućnosti, kazao je.

Ovom porukom napravili smo još jedan mali korak u produženju ljudske prisutnosti izvan Zemlje, a iskustvo istraživanja dalekih svjetova približeno nam je bliže, kazao je Dave Lavery, šef programa Znatiželja.

Kako Znatiželja nastavlja svoj posao, nadamo se da će ove riječi biti inspiracija nekome tko je danas živ i tko će postati prva osoba koja će stati na površinu Marsa i baš poput Neila Armstronga pričati o novom velikog koraku za čovječanstvo.

Fotografija je snimljena teleobjektivom, a prikazuje slojevitu površinu Mount Sharpa kako Znatiželja tek treba stići. Znanstvenici su fotografiju obradili kako bi površinu Marsova planeta mogli proučavati pod istim osvjetljenjem koje obasjava zemljinu površinu, kažu u NASA-i.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?