OBEĆANJE

Do rujna 2015. bit će isplaćen dug svim starim deviznim štedišama

ljubljanska
vl
20.10.2010.
u 08:17

Glavnica unutarnjeg duga od 1,75 milijardi maraka čini upravo zaduženje po osnovi devizne štednje

Unutarnja zaduženost Bosne i Hercegovine, koja je na kraju protekle godine iznosila više od tri milijarde maraka, počela se postupno rješavati. Zapravo, glavnica duga od 1,75 milijardi po osnovi stare devizne štednje građana počela se isplaćivati prema utvrđenim kriterijima i rokovima.

Utjecaj Strasbourga

-Premda Udruga štediša nije u potpunosti ispunila zacrtane namjere, ipak je presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu uozbiljila bh. političare, prijeteći im da će morati isplaćivati zatezne kamate te su se počeli držati određenih rokova. Vjerujem da će do zadnjeg roka (2015. godine) biti u potpunosti isplaćena cjelokupna verificirana štednja, rekao je voditelj Ureda za povrat stare devizne štednje iz Mostara Izet Šehić. Prema njegovom kazivanju, od ukupno 1644 oštećene štediše koji su podnijele tužbe, većina ih je poslušala preporuke Federalnog ministarstva financija i do lipnja verificirala svoje štednje.

-Samo njih petero-šestero mi se javilo i pitalo za savjet što učiniti jer nisu pravodobno verificirali svoju potražnju. Na to im nisam znao odgovoriti i uputio ih da se obrate Federalnom ministarstvu financija. Očekujem da bi već do kraja godine i novoverificirani mogli dobiti prvu tranšu, rekao je Šehić.

Poznato je da je Federalno ministarstvo financija, nakon uplata obavljenih prošloga tjedna, u cijelosti isplatilo sve obveze prema 8302 starih deviznih štediša, čime uz prethodno izmirenih 9388 prestaju obveze prema 17.690 vlasnika računa stare devizne štednje, koji su se odazvali pozivu Ministarstva i verificirali staru deviznu štednju prije 2010. godine.

Polovina vlasnika


Ovom isplatom izmirene su obveze prema skoro 56 posto vlasnika obveznica emitiranih po osnovi stare devizne štednje. Ukupna vrijednost ove emisije obveznica iznosi 42,067.330 KM i podijeljena je u šest serija, a jedna je već izvršena ovog mjeseca. Godišnja kamatna stopa obveznica iznosi 2,5%, a isplata kamata se vrši 31. ožujka i 30. rujna svake godine, s tim da je krajnji rok za cjelokupnu isplatu 30. rujna 2015. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?