Skraćena procedura

Do poduzeća u Federaciji za 12, a u RS-u za tjedan dana

sezonci
ARHIVA VL
08.05.2010.
u 11:55

Na ubrzanje registracije poslovnih subjekata u RS-u dodatno će utjecati i uspostava gospodarskih sudova

Dugotrajni procesi sudske registracije poduzeća postali su prošlost u Bosni i Hercegovini. Tako se barem može zaključiti iz izvješća mjerodavnih sudova u entitetima.

Ubrzana procedura registracija novih poduzeća u BiH rezultirala je time da sada pred osnovnim sudovima u Republici Srpskoj prosječna procedura registracije sada traje 14, a pred općinskim sudovima u Federaciji BiH 12 dana. Ovdje je riječ o prosječnom trajanju procedure, ali podaci iz sudova govore da je mnogo primjera gdje se registracija obavi i za svega nekoliko dana od predaje zahtjeva.

U Federaciji je zaprimljeno 3.168 prijava za osnivanje ili izmjenu podataka. Od toga su se 383 prijave odnosile na osnivanje poslovnih subjekata, temeljem kojih su sudovi registrirali 374 subjekta. Od ova 374 rješenja 191 osnivanje poduzeća je urađeno za idealnih 2,9 dana, dok je 168 rješenja završeno u prosjeku za 10,51 dan. Ostatak rješenja je donesen u roku od 14 dana.

Na ubrzanje registracije poslovnih subjekata u RS-u dodatno će utjecati i uspostava gospodarskih sudova, koji su ovih dana počeli s radom. Generalno, u BiH se treba korigirati i zakonska regulativa koja je u mnogim segmentima nedorečena. Zbog toga pravosudni djelatnici predlažu izmjene i dopune niza državnih i entitetskih zakona, kao i dopunu klasifikacije djelatnosti zbog problema prilikom upisa djelatnosti u sudski registar, jer ista ne predviđa sve djelatnosti.

Posebne aktivnosti već se provode na uspostavi i funkcioniranju Glavne knjige registara poslovnih subjekata u elektroničkom obliku. Ovakve baze postoje na razini entiteta i Brčko Distrikta, ali da bi podaci sa servera u RS-u bili dostupni korisnicima u Federaciji BiH i obrnuto, potrebna je nadogradnja baze podataka. Podaci iz elektroničke knjige registara uskoro će biti dostupni i na internetu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?