Ljubuški

Do kraja godine završit će se 70 posto radova

dom
Ivan Kaleb
20.03.2012.
u 09:13

Obnavlja se i preuređuje zgrada Zavoda za odgoj ženske djece i mladeži, koja je tijekom rata oštećena, a poslije rata propadala

Radovi na izgradnji i uspostavi staračkog doma u Ljubuškom izvode se i napreduju.

Radovi na izgradnji staračkoga doma počeli su 9. siječnja i nekoliko dana su bili obustavljeni zbog velikog snijega, ali čim je snježno nevrijeme oslabilo ponovno su nastavljeni.

Riječ je o obnovi i preuređenju zgrade prijeratnoga Zavoda za odgoj ženske djece i mladeži, koja je u ratu oštećena i u poslijeratnom vremenu propadala, i koju je Parlament Federacije Bosne i Hercegovine još 2007. godine svojim zakonom prenio u mjerodavnost Ministarstva rada i socijalne politike Federacije Bosne i Hercegovine.

Prenamjena prostora

Dugo se nije znalo što bi se uradilo i napravilo s vrijednom i važnom zgradom, vlasti na različitim razinama nisu se mogle dogovoriti i osigurati potrebni novac da bi nedavno konačna odluka pala, izdvojena novčana sredstva i radovi počeli.

Zatekli smo radnike na gradilištu staračkoga doma, bruje strojevi i na prvi pogled vide se promjene.

Izvođač radova je ljubuško građevinsko poduzeće Kons, koje je na natječaju dobilo posao na izgradnji ljubuškoga staračkog doma, a neke radove je povjerilo svojim kooperantima, podizvođačima.

Tvrtka “Nižić rez” iz Crvenog Grma u općini Ljubuški reže betonske zidove i betonske deke kako bi se mogla napraviti odgovarajuća vrata na sobama i izgraditi dizalo između katova.

To se radi jer će zgrada dobiti drugu namjenu i potrebno ju je preurediti i prilagoditi za stanovanje i život starijih osoba.

Vrata moraju biti dovoljno široka kako bi kreveti i invalidska kolica sa starijim ljudima, budućim stanarima staračkoga doma, koji se ne mogu sami kretati, mogli kroz njih proći i odmah ući u dizalo.

Da bi se mogle zadovoljiti sve potrebe budućih stanara staračkoga doma u Ljubuškome napravit će se dva dizala, a za njih se režu otvori u međukatnim dekama veličine 2,40x1,60 metara.
- Sve prijašnje prostorije, zgrade prijeratnoga Zavoda za odgoj ženske djece i mladeži, se prenamjenjuju prema novom planu, standardima i potrebama i na temelju toga mi režemo otvore.

Posao za 40-ak radnika

Nakon toga ćemo još prorezati kanale kuda će ići instalacije za struju i vodu, radimo već 30 radnih dana i imamo još posla oko jedan tjedan, kažu braća Ivica, Eugen i Stanko Nižić, vlasnici tvrtke iz Crvenoga Grma u ljubuškoj općini “Nižić rez”. 
Poduzeće “Graditeljstvo Medić” iz Gornjih Radišića u ljubuškoj općini izvodi druge građevinske radove. I oni rade mjesec dana, izvadili su stare i dotrajale prozore i vrata, ruše stare i zidaju nove unutarnje prezide, dižu stare podne podloge. U ovoj prvoj fazi završit će se građevinski radovi koji čine 70 posto ukupnoga posla.

Rok izvedbe je 10 mjeseci. Njihova vrijednost je 2,100.000 konvertibilnih maraka i taj iznos je izdvojen u federalnom proračunu za 2012. godinu.

Za preostale građevinske radove bit će potrebno još 1,000.000 konvertibilnih maraka i za opremanje namještajem dodatnih 1,500.000 konvertibilnih maraka. Predviđeno je da se dom završi do 2014. godine.

Starački dom, koji se gradi u Ljubuškome, moći će primiti 100 ljudi, a kako je predviđeno, zaposlit će se od 40 do 45 djelatnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?