POZITIVNA STRANA

Do formiranja vlasti 100 tisuća KM uštede na plaćama zastupnika

parlament
VL FOTO
24.11.2010.
u 08:09

Mjesečne uštede bi uveliko mogle premašiti 20 tisuća maraka, ali to nas svakako neće izvući iz krize

Situacija koja je nastala zbog izbora pojedinih federalnih i državnih dužnosnika u parlamente, mogla bi državi donijeti i neku korist. Nakon tumačenja Središnjeg izbornog povjerenstva BiH postalo je jasno da ministri mogu prihvatiti zastupničke mandate, ali ne i ostvarivati prava i obveze po obje dužnosti.

Vršenje obveza

-Sam čin podnošenja ostavke ne znači uvijek da je prestalo vršenje funkcije. Tako i čin potpisivanja izjave o prihvaćanju mandata u zakonodavnom tijelu vlasti ne znači i faktički obavljanje poslova, to jest korištenje prava i obveza na osnovi osvojenog mandata. SIP BiH će u idućem razdoblju u svakom pojedinačnom slučaju provjeravati je li došlo do istodobnog vršenja (obavljanja poslova) nespojivih funkcija, odnosno jesu li se stekli uvjeti iz Izbornog zakona BiH za prestanak mandata prije isteka vremena na koje je dužnosnik izabran, pojašnjavaju iz SIP-a. To konkretno znači da državni ministar Safet Halilović i njegove kolege Vjekoslav Bevanda, Edin Mušić, Muhidin Alić i Velimir Kunić, kao i dopredsjednica FBiH Spomenka Mičić, neće dobivati plaće u Parlamentu FBiH sve dok im traje tehnički mandat u izvršnoj vlasti. Kako sada stvari stoje, tehnički mandat bi se na federalnoj razini mogao odužiti do proljeća. Federalni proračun će “zahvaljujući” toj činjenici mjesečno uštedjeti šest zastupničkih plaća i sva ostala davanja koja pripadaju članovima Parlamenta FBiH. Samo osnovna plaća zastupnika u Federaciji iznosi oko 2.400 maraka, pa će sve do formiranja nove izvršne vlasti u entitetskom proračunu ostajati minimalno po petnaestak tisuća KM.

Velike uštede


Zbog svih ostalih materijalnih prava koje šestero zastupnika na izvršnim funkcijama neće moći ostvarivati u “prijelaznom razdoblju”, mjesečne uštede bi mogle uveliko premašiti 20 tisuća KM. Do kraja ožujka iduće godine, kada se očekuje formiranje vlade i prelazak šestero dužnosnika u zastupničke klupe, iznos ušteda premašit će 100 tisuća maraka. Manje uštede ostvarit će se i na državnoj razini, gdje je za sada izvjesno tek da predsjedatelj Vijeća ministara Nikola Špirić neće moći ostvarivati prava kao novoizabrani zastupnik. On bi 30. studenoga trebao prihvatiti mandat zastupnika u Parlamentu BiH, ali sukladno tumačenju SIP-a, neće primati plaću i sve dok je na poziciji predsjedatelja Vijeća ministara u tehničkom mandatu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?