Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Do 2013. g. prvih 10 km autoceste proći će kroz Hercegovinu

Očekuje se izgradnja južne granične dionice Bijača-Zvirovići (Međugorje), dužine deset kilometara i sjeverna granična dionica Svilaj-Odžak dužine 11 kilometara
02. rujna 2011. u 09:37 0 komentara 3 prikaza
autocesta
Foto: VL FOTO

Državno Ministarstvo prometa i komunikacija izradilo je vrlo ambiciozan plan sljedećih aktivnosti na izgradnji koridora Vc, ali dosadašnja iskustva i informacije koje se pojavljuju u javnosti, govore da će taj plan biti teško ostvariti, poglavito u zadanim rokovima.

Rok probijen

Bosna i Hercegovina je od predviđenih 336 kilometara do sada izgradila tek 37 kilometara autoceste na koridoru Vc. U tijeku je izgradnja 21 kilometra, a priprema se za izgradnju još 43 kilometra jedinog europskog cestovnog koridora koji prolazi kroz BiH .

Izgrađena je dionica sjeverno od Sarajeva, Jošanica-Podlugovi-Visoko-Kakanj, dužine 37 kilometara, a dionice koje se grade su Kakanj-Drivuša (Zenica jug), u ukupnoj dužini 16 kilometara i dio sarajevske obilaznica od Jošanice do Butile duga pet kilometara. Ova druga spomenuta dionica bi trebala biti završena do kraja ove godine, ali zbog problema sa slovenskim izvođačem radova, očito je da će taj rok biti probijen.

Do 2014. godine planirana je izgradnja još nekoliko dionica, ali zbog kašnjenja u pripremnim aktivnostima, probijanje rokova skoro je izvjesno. Prema planu bosanskohercegovačkih vlasti, brzo bi trebala uslijediti izgradnja preostalog, tri kilometra drugog dijela sarajevske obilaznice od Butile do Vlakova. Nastavak autoceste koji bi od Vlakova vodio južno do Tarčina, u dužini od 19 kilometara, trebao bi se izgraditi do 2014. godine. Do 2013. godine očekuje se izgradnja sjevernog i južnog kraka prema granici s Hrvatskom. Južna granična dionica Bijača-Zvirovići (Međugorje), dužine 10 kilometara i sjeverna granična dionica Svilaj-Odžak dužine 11 kilometara. -U tijeku su i tehničke pripreme za izgradnju međudržavnog mosta Svilaj između nadležnih institucija Hrvatske i BiH. Početak radova se očekuje 2011. godine, a predviđeni rok za izgradnju je 2013. godina.

Sredstva za troškove izgradnje međudržavnog mosta, dio od 50 posto koji se odnosi na BiH, planirana su u Nacrtu proračuna institucija BiH za ovu godinu. Ministarstvo je u završnoj fazi izrade dokumentacije glavnih projekata za prioritetne dionice za koje je, prema Studiji izvodljivosti, predviđeno da se puste u promet do 2013. godine, a to su dionice Svilaj-Doboj jug dužine 63 i Mostar sjever-granica jug (Bijača), dužine 58 kilometara, navodi se u planu Ministarstva prometa i komunikacija BiH, koji je prihvatila i državna vlada.

Zvuči nevjerojatno

Ipak, zvuči malo vjerojatno da bi u iduće dvije do tri godine ovi planovi mogli uistinu biti i realizirani. Potvrđuju to i riječi federalnog premijera Nermina Nikšića koji je rekao da, kada bi se sada i pojavili investitori i donijeli sav novac potreban za izgradnju cijelog koridora V-c, mi bismo mogli izgraditi samo 44 kilometra, budući da za toliko imamo urađenu projektnu dokumentaciju u BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.