Sarajevo

Djeca dnevno ne jedu dovoljno voća i povrća

Hrana
29.03.2013.
u 11:06

Oko 50% svaki dan unosi slatkiše, samo 17 posto dnevno unosi pet obroka

U Sarajevu su predstavljeni rezultati istraživanja projekta “Zdravo”. Odabrani učenici sedmih razreda, odgovorima na ankete, otkrili su svoje prehrambene navike, ali i znanje o pravilnoj prehrani te važnosti bavljenja fizičkom aktivnošću. Inače, projekt “Zdravo“ je za 13,8 posto unaprijedio znanje bosanskohercegovačkih sedmaša o pravilnoj prehrani. Istraživanje je obuhvatilo oko 550 učenika u osam osnovnih škola u Banjoj Luci, Sarajevu, Kiseljaku, Tuzli i Živinicama. Prema iskustvu zemalja u regiji, projekt je utjecao na povećanje informiranosti i znanja djece o zdravim životnim navikama.

Zdrav način života

Utvrđeno je da učenici sedmih razreda relativno dobro poznaju elemente zdravog načina života te da imaju razvijene zdrave životne navike. Neznanje o osnovnim izvorima energije pokazalo je 25 posto ispitane djece. Čak je 78 posto djece dalo točan odgovor o kroničnim bolestima koje nastaju kao posljedica nepravilne prehrane, a 70 posto njih je dalo točan odgovor o anoreksiji nervozi. Unatoč činjenici o relativno dobrom poznavanju elemenata zdravog načina prehrane, rezultati istraživanja otkrili su i brojne negativnosti. Jedna od njih je da djeca dnevno ne unose dovoljno voća i povrća, a 50 posto ih svakodnevno unosi slatkiše. S druge strane, samo 17 posto djece dnevno unosi pet obroka. Nutricionisti su zabrinuti i zbog malog postotka djece koja ništa ne jedu dok su u školi, a takvih je 7 posto. Rezultati istraživanja otkrili su, također, da veoma mali postotak djece jede u školskoj kuhinji. Kada je u pitanju tjelesna aktivnost, 25 posto djece svaki dan upražnjava tjelesne aktivnosti, ali ih zato svakodnevno 50 posto provede više od dva sata pred računalom. Sve su to pokazatelji koji upućuju na činjenicu da je danas u kategoriji anketirane djece sve više onih koja su pretila.

Educirana djeca

Ipak, rezultati ovog istraživanja otkrivaju da su, za razliku od ranijih godina, djeca educiranija i upućenija u elemente zdravog života. To je razvidno iz odgovora na pitanje kojim jedinicama se izražava energetska vrijednost hrane, a na koje je točno odgovorilo 88 posto ispitane djece.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?