Plakat

Dizajnirao plakat za Jelčićev film nakon što je podijelio RH

Film
24.01.2013.
u 11:27

Glavni vizual filma - plakat je djelo dizajnera Vanje Cuculića čiji je plakat za predstavu izazvao prijepore u Hrvatskoj

Plakat za mostarski film “Obrana i zaštita”, redatelja Bobe Jelčića djelo je hrvatskog dizajnera Vanje Cuculića, autora “spornog”plakata za predstavu “Fine mrtve djevojke”, koji je zbog navodnog vrijeđanja vjerskih osjećaja povučen sa zagrebačkih ulica. Sudeći po ideji ovog plakata za film, on sigurno neće izazvati polemike niti bi trebao vrijeđati ičije osjećaje. Za razliku od gore spomenutog ovaj plakat je izvrstan i vjerojatno oslikava radnju filma, prema onome što smo imali prilike saznati o njemu. Plakatom domira raskomadanaa slika glavnog lika u filmu Slavka kojeg utjelovljuje legendarni Bogdan Diklić, koji sa sjetnim pogledom gleda na mapu Mostara, podijeljenog grada.

Svima koji žive u gradu na Neretvi poruka plakata je jasna. Radnja “Obrane i zaštite” odvija se u suvremenom Mostaru, a prati jedan dan u životu sredovječnog muškarca Slavka. Kada mu umre stari prijatelj Đulaga, Slavko se osjeća dužnim otići na pogreb. Ali u njegovom rodnom gradu Mostaru ova jednostavna društvena obveza može mu prouzročiti mnoge probleme sa susjedima ili čak s mjesnim političkim moćnicima. Ako ne ode, njegova žena (Nada Đurevska) će ga smatrati kukavicom, ožalošćena obitelj mu nikada neće oprostiti, a Slavko neće moći oprostiti sam sebi. Uz Diklića i Đurevsku u filmu glume i mostarski glumci Ivo Krešić, Sergej Trifunović i Šerif Aljić te hrvatski Ivana Roščić u ulozi Đulage, Vinko Kraljević. Film Mostarca Bobe Jelčića europsku premijeru imat će u programu Forum 63. Berlinalea. (O. Cvitković)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?