KAZNE

‘Divljim’ vozačima oduzimat će vozila

policija, motor, sudar, motocikl
Hrvoje Jelavić/Pixsell
02.01.2012.
u 10:25

Sve je veći broj vozača koji imaju po desetak i više evidentiranih prekršaja. Policija za njih traži pokretanje prekršajnog postupka pred sudom.

Sve je veći broj višestrukih prekršitelja prometnih propisa u Bosni i Hercegovini koji i pored visokih novčanih kazni ugrožavaju promet. Izdavanje prekršajnih naloga pokazalo se kao potpuno neučinkovit način sankcioniranja “divljih” vozača pa je policija posegnula za novom metodom. U sarajevskom županijskom MUP-u tvrde da je novi pristup učinkovitiji.

Izricanje sankcija

-Prema tim osobama koje su registrirane kao povratnici u činjenju prekršaja, a koje su zatečene u prometu kao počinitelji prekršaja, postupa se tako da se ne izdaju prekršajni nalozi, jer bi se u tom slučaju, sukladno Zakonu o prekršajima FBiH, morala od službenika policije izreći minimalna zakonom predviđena sankcija, već se u takvim slučajevima za navedene osobe podnosi zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom, na način da se od suda zahtijeva izricanje zakonom propisanih maksimalnih novčanih kazni, zaštitnih mjera i kaznenih bodova, navodi se u informaciji o ovoj problematici koja je dostavljena županijskom parlamentu na zahtjev pojedinih zastupnika.

Uz odobrenje suda sve se češće izriče i mjera privremenog oduzimanja vozila do okončanja sudskog procesa.

Tijekom prošle godine je samo na području Sarajeva privremeno oduzeto 12 putničkih motornih vozila i četiri motocikla, od višestrukih počinitelja prometnih prekršaja. Rješenjem Suda za prekršaje trajno su oduzeta četiri putnička automobila koji će biti prodani sukladno zakonu, a sredstva uplaćena u županijski proračun. Ove godine su, također naredbom nadležnog suda, od povratnika u vršenju prekršaja iz oblasti sigurnosti prometa privremeno oduzeta tri motocikla.

Ulične utrke

Poseban problem predstavljaju “ulične utrke” koje se organiziraju u kasnim noćnim satima, čak i na glavnim gradskim prometnicama. Iz policije tvrde da redovito obilaze mjesta okupljanja uličnih trkača, legitimiraju vozače i u slučaju da se utvrdi da je riječ o već poznatim prekršiteljima propisa, poduzimaju konkretne mjere. Sve ove aktivnosti za sada daju ograničene rezultate.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?