SUPROTNO

Dijaspora je birala SBiH, HSS-NHI i PDP na izborima

Silajdžić
AFP
12.10.2010.
u 07:45

Najveći izborni gubitnici ovih izbora u BiH dobili su potporu iz dijaspore, što najbolje govori da ne poznaju stanje u zemlji

Dijaspora u BiH glasovala je na posljednjim izborima gotovo u pravilu posve suprotno od birača koji su se opredijelili između tri nacionalna stranačka bloka SDP-a, SNSD-a i HDZ-a BiH. Glasovi više od 30.000 birača iz inozemstva koji su i jučer pribrojavani redovitim glasovima, posve odudaraju od toga.

Silajdžić i Ivanić

Najzanimljivije je stanje oko glasovanja za izbor članova Predsjedništva BiH, predsjednika RS-a, ali i državni Parlament. Po ovim rezultatima pobjednici, po dijaspori, bili bi Stranka za BiH i njezin predsjednik Haris Silajdžić, a u Republici Srpskoj fenomen je Mladen Ivanić. Njegova Partija demokratskog progresa u inozemstvu je dobila 96 glasova, dok je pak za njega kao kandidata za predsjednika iz reda srpskog naroda glasovalo 4.863 osoba. Ovakav rezultat je u najmanju ruku čudan i ima najmanje dvije moguće teorije. Prema prvoj, Ivanić je daleko popularniji od stranke PDP-a, što je točno, no prema drugoj za njega su glasovali bošnjački birači izbjegli iz ovoga entiteta, koji ne mogu glasovati za svoga kandidata, a ustvari su bili protiv Dodikova kandidata Nebojše Radmanovića. Zanimljivo je da je kod Bošnjaka Haris Silajdžić broj jedan makar kada je u pitanju dijaspora, iako se u domovini našao tek na trećem mjestu, iza Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića. Dijaspora je, naime, dala više glasova Silajdžiću s 2.351 glasova nego Radončiću i Izetbegoviću i svim ostalim bošnjačkim kandidatima. To mu je, međutim, donijelo tek toliko da je prošao brojku od 100.000 glasova. Jedino su i dijaspora i BiH ‘jednako’ postupili kod izbora SDP-ovca Željka Komšića za hrvatskoga predstavnika u državnom Predsjedništvu. Tako je s 1983 glasa Komšić ostvario više nego svi drugi hrvatski kandidati. No, ovdje je razlika u glasovima, za razliku od BiH ne toliko drastična.

Hrvatski član

Borjana Krišto iz HDZ-a BiH dobila je 814, a Martin Raguž 496 iz Koalicije HDZ 1990 - HSP. Najveća je razlika pri izboru predsjednika i dvoje dopredsjednika Republike Srpske, makar kada su u pitanju glasovi prognanih hrvatskih birača. Tamo je najveći broj birača dijaspore također privukao Silajdžićev kandidat Muharem Murselović, a kod Hrvata Ivan Krndelj iz HSS-NHI-ja. Za njega je u RS-u glasovalo 1583 Hrvata, a putem pošte je dobio 2155 glasova. Istodobno, za kandidata HDZ-a BiH Ivu Kamenjaševića u RS-u je glasovalo 2726, a u dijaspori 583 osobe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?