KRIZNI PRORAČUN

Deficit u Federaciji BiH prešao daleko iznad 600 milijuna KM

parlament
VL FOTO
12.01.2012.
u 10:42

Ukupni očekivani prihodi su 1,575.069.369 KM dok su planirani rashodi veći za 11 posto od lanjskih, , prvenstveno zbog otplate duga

Dom naroda Parlamenta FBiH jučer je na izvanrednoj sjednici razmatrao prijedlog proračuna FBiH za ovu godinu koji iznosi 1,923.744.269 KM, dan kasnije pošto je taj prijedlog federalne Vlade odobrio Zastupnički dom, također, na izvanrednoj sjednici. Odobrio je i prateći akt - prijedlog zakona o izvršenju proračuna.

 

Osporavanje procedure

 

Proračun se na dnevnom redu našao po žurnom postupku. Klub izaslanika Hrvata u Domu naroda bezuspješno je predlagao da mu se uspori procedura, tj. da se razmotri zasad tek kao nacrt te da financijske tokove u Federaciji, koji bez parlamentarnog potvrđivanja proračuna na početku godine staju, nadomjesti odluka o privremenom financiranju. Prijedlog Kluba Hrvata nije uvažila većina izaslanika u Domu naroda. Neslaganje s predloženim proračunom iskazali su zastupnici oba HDZ-a. Iako su uložili niz amandmana, platformaši su “progurali“ proračun. Slavica Josipović nije krila razočarenje, posebno istupom premijera. Prema njezinim riječima, ni sam premijer nije mogao naći adekvatne riječi za proračun. “Kada ga je nazvao kriznim, potpuno je postalo jasno da proračun nije ni socijali ni razvojni, a o nekom reformskom nema ni govora, naglasila je Josipović. S druge strane, pričati kako je ovo proračun gađana u FBiH, u najmanju ruku je demagogija, jer građanima i poreznim obveznicima ovakav proračun ni u kom slučaju ne može ispuniti njihova očekivanja. Komično je bilo slušati neke zastupnike koji su kritizirali i napadali prošlogodišnji proračun, misleći kako je isti usvojila stara Vlada na čelu s bivšim ministrom financija Vjekoslavom Bevandom.

 

Veliki deficit

 

Kada im je rečeno da je to proračun koji je usvojila platformaška Vlada, kritike i napadi su prestali. Isto tako premijer Nikšić je propustio javno reći, da je deficit u FBiH prešao daleko iznad 600 milijuna KM, a Vlada ga prikazuje i dalje da je 370 milijuna KM. Što se tiče uloženih amandmana na prijedlog proračuna od zastupnika oba HDZ-a, vrijedno je naglasiti onaj koji se odnosi na transfere za nerazvijene županije. Riječ je o Posavskoj, HB i Podrinjskoj županiji. Naime, proračunom su predviđeni tekući transferi za županije odnosno niže razine vlasti u visini od 12 milijuna KM. Uloženim amandmanom zahtijeva se da tekući transferi drugim razinama vlasti iznose 16 milijuna. Zastupnik Srećko Boras je zahtijevao da se umanje kapitalni transferi javnim poduzećima za sufinanciranje izgradnje dionice autoceste na koridoru VC, te da se formira nova pozicija – transfer za sanaciju šteta od požara u parku prirode Hutovo Blato pri Federalnom ministarstvu okoliša i turizma u iznosu od 1,000.000,00 KM. No, niti jedan amandman koji su predložila dva HDZ-a nije prošao, doduše i ostali predloženi ostali su mrtvo slovo na papiru.

Ključne riječi

Komentara 1

CA
Carolija
02:56 13.01.2012.

Bice i jos veci njima je samo vazno sta radi Republika Srpska majmuni jedni neobrazovani

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?