KRIZA VLASTI

Datum glasovanja za Vijeće ministara još je nepoznat

parlament
VL FOTO
20.06.2011.
u 10:42

Mandatar Kukić razgovara s većinom stranaka u Parlamentu, HDZ i SNSD ne žele čak ni doći na konzultacije

Mandatar za sastav Vijeća ministara BiH Slavo Kukić, kojega je predložila skupina stranaka okupljenih oko SDP-a, započeo je razgovore s predstavnicima političkih stranaka koje imaju zastupnike u državnome Parlamentu, koji će se danas nastaviti u Sarajevu uoči očekivane ovotjedne odluke o održavanju sjednice Zastupničkog doma na kojoj bi se provjerilo ima li ovaj kandidat potrebnu većinu da bi bio izabran. Kukić se najprije susreo s predsjednikom Demokratske narodne zajednice Rifatom Dolićem u Velikoj Kladuši kazavši da će razgovore nastaviti do srijede.

Dobivanje potpore

“Predviđeno je da parlamentarno Povjerenstvo za pripremu izbora Vijeća ministara BiH zasjeda u četvrtak. Nisam izgubio optimizam ni nakon izjava da se sa mnom ne kani razgovarati, jer su ovoj zemlji definitivno razgovori potrebni”, rekao je Kukić. Kako sada stvari stoje, Kukić može računati na sigurnu potporu Socijaldemokratske partije BiH, Stranke demokratske akcije, Hrvatske stranke prava i Narodne stranke Radom za boljitak. Iako je naveo da bi bilo najbolje kada bi HDZ dobio poziciju predsjedatelja Vijeća ministara, čelnik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić ocijenio je da ne isključuje mogućnost davanja podrške Kukiću u Parlamentu. Jasna stajališta do sada nisu istaknuli iz Stranke za BiH, iako se vjeruje da će se prikloniti probošnjačkom savezu platformaša. To zasigurno neće učiniti predstavnici vodećih hrvatskih stranaka iz dva HDZ-a, kao i gotovo sve političke stranke iz Republike Srpske.

HDZ i SNSD protiv

Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović rekao je da nitko iz dva HDZ-a nema namjeru odazvati se ‘na razgovore s kandidatom za predsjedatelja Vijeća ministara BiH Slavom Kukićem”. Prema njegovim riječima, jedino je prihvatljivo da novi predsjedatelj Vijeća ministara dođe iz reda dva HDZ-a, za koje je na posljednjim izborima glasovao najveći broj Hrvata u BiH. Identičnog su stajališta i u SNSD-u Milorda Dodika. I dok SDS najavljuje razgovore s Kukićem, ali ne i potporu, SNSD neće ni razgovarati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?