Uspjeh u Orašju

Dar majke novorođenoj bebi - matična stanica

bolnica
Nada Koturić
10.01.2012.
u 11:39

Medicinari su educirani za postupak uzimanja krvi iz pupčane vrpce i pupkovine...

Mali Odjel za ginekologiju i porodništvo pri Županijskoj bolnici Orašje ponovno bilježi velike medicinske uspjehe, potvrđuje svoju opravdanost postojanja. U prošloj godini dvije posavske trudnice nakon poroda u Orašju pohranile su svoje matične stanice u banci matičnih stanica preko Cryo Save Fondacije u Bruxellesu.

Zdravstvena ekipa bolnice u Orašju osposobljena je za takav postupak koji znači uzimanje uzoraka krvi iz pupčanika i dijela pupkovine bogat matičnim stanicama.

Educirane sestre

- To je najljepši dar kojeg možete ostaviti novorođenom djetetu. Važan je za zdravlje rođene djece jer ako majka ima neka urođena oboljela s uzimanjem uzoraka matičnih stanica, vrlo brzo se pravi lijek, a više od 100 bolesti se liječi.

Postupak odrađujemo na mjestu događanja jer od Fondacije dobivamo set koji otvaramo pod sterilnim uvjetima. Sestre su educirane, uzimamo krv iz pupčane vrpce i desetak cm pupkovine.

U sterilnim uvjetima provjeravaju se uzorci, a onda i ide u banku matičnih stanica u Belgiju gdje se čuva 20 godina s mogućnosti produženja još pet godina, pojašnjava šef Službe za ginekologiju i porodništvo dr. Amer Hamamdžić. 
Sastavnicom naše svakodnevice postala je praksa podizanja kredita za vozila ili tehničke novotarije. Podići kredit za zdravlje svojeg djeteta još nije postala praksa jer zdravlje se uglavnom podrazumijeva. Na nesreću, nije uvijek tako.

Novac za zdravlje

-Novac koje majke plaćaju je pravilno uložen, drži dr. Hamamdžić, ali kako je postupak financijski nedostižan za većinu porodilja, majke se teško mogu odlučiti na taj korak financijski težak od oko 2500 eura.

Obradovala nas je vijest na odjelu i o broju novorođenih beba u prošloj godini. Zamjetan je stalan rast broja poroda. U 2009. godini rođeno je 137 beba, 2010. rođeno je 167 beba i prošle godine dogodilo se još gotovo 20 porođaja više.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?