Orašje

Dani hrvatskog filma

Film
Nada Koturić
30.08.2012.
u 10:18

U sedam dana Orašje se pretvara u filmsku prijestolnicu koja će primiti tisuće gostiju

Spoj dobrih filmova i posavske srdačnosti kratak je recept uspješnosti filmskog festivala u Orašju, koji se 17 godina zaredom održava u Orašju.

Regionalni okviri

Glumac Ivo Gregurević inicijator je i glavna karika velikog projekta u kojem je nezaobilazno ime i Iljo Benković, koji na terenu provodi genijalnu Ivinu zamisao, u malo Orašje dovesti veliki festival. Festival “Dani hrvatskoga filma u Orašju” postao je tradicija, a lokalni projekt odavno dosegnuo regionalne okvire. Interes javnosti se povećava, a posebno zanimanje iskazuju predstavnici političkog i kulturnog miljea iz BiH i RH. Uz brojne dužnosnike svih razina vlasti u BiH, svoj dolazak u Orašje potvrdio je i hrvatski premijer Zoran Milanović sa suradnicima, te predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, koji je visoki pokrovitelj manifestacije. Generalni sponzor manifestacije je EP HZ HB Mostar, a zlatni sponzor Eronet. Središnje mjesto događanja ponovo je oraška kinodvorana. Tijekom 17 godina odvijanja manifestacije dvorana je preživjela granatiranja 1995. na samom početku festivala, a onda kako su godine odmicale, i dvorana je uljepšavana. Ipak, svaki puta s oko 400 mjesta bude pretijesna primiti sve goste. Nova višenamjenska sportska dvorana koja se gradi u Orašju trajno će riješi taj problem. Ceremonija otvaranja festivala održat će se u subotu, 1. rujna uz prigodan program. Festival će otvoriti premijera filma “Pismo ćaći”, redatelja Damira Čučića, dobitnik Zlatne arene za najbolji film na ovogodišnjem Pulskom festivalu. Filmski festival “Dani hrvatskog filma”, nazvan je upravo i zato mala Pula što seli filmove iz Pule u Orašje.

Poziv koji se ne odbija


Bit će prikazano 7 filmova iz najnovije hrvatske filmske produkcije i jedan bh. film. Hrvatska matica iseljenika vjerni je pratitelj te prestižne filmske manifestacije od njenog početka. U Orašju očekuju i Marina Knezovića, ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Zagreb, te Nives Antoljak, voditeljicu projekta i među najvećim prijateljima oraškog filmskog projekta. Sve je spremno za početak još jedne velike filmske priče koju pod budnim okom nadzire glumac Gregurević. Ivin poziv za dolazak u Orašje se ne odbija jer glumce čeka zabava, druženje i brojna iznenađenja. - Već sam dobio potvrdu da u Orašje stižu: Špiro Guberina, Ankica Dobrić, Mila Elegović, Anja Šovagović, Dragan Despot, Dragan Ferenčina, Judita Franković, Ana Karić, Vlatko Dulić, Božidarka Frajt, Goran Grgić, Rene Bitorajac, Vedran Mlikota, Goran Navojec, i Danko Ljuština, ali to još nije konačan popis gostiju glumaca i redatelja - kaže nam Ivo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?