MANIFESTACIJA

Danas završnica Dana kosidbe - Kupres 2011.

kosidba
VL FOTO
03.07.2011.
u 10:51

Britka oštrica rastavljat će nadzemlje bilja od korijenja, a iza raskoračenih nogu kršnih momaka padat će otkosi

Na prostranom tepihu od cvijeća i lelujavih trava Strljanice na Kupreškoj visoravni i danas će reski zvuk kosa u rukama kosaca obilježiti završni dan manifestacije Dani kosidbe Kupres 2011. Britka oštrica rastavljat će nadzemlje bilja od korijenja, a iza raskoračenih nogu kršnih momaka, u opancima ili suknenim čarapama, padat će široki, debeli otkosi. Tako će biti i ove godine, a tko će odnijeti pobjedu, doznat ćemo u poslijepodnevnim satima jer je natjecanje kosaca u 14.30. Za natjecanje se, već tradicionalno, prijavljuju kosci iz Kupresa, Livna, Tomislavgrada, Bugojna, Posušja, Mrkonjić Grada i susjedne Hrvatske. A svi oni u narodnim nošnjama svoga kraja, bodreni od gledatelja, junački svladavaju svoje parcele do kraja.

Tradicija jednog kraja prepliće se s drugim, a već šestu godinu zaredom održava se i Međunarodni festival izvornog folklora. Brojnim društvima iz BiH, uz kupreški Napredak, ove godine su se pridružila društva iz Hrvatske. Oni će, nakon što su se jučer u svečanom mimohodu predstavili Kuprešacima i održali koncert, i danas imati završni koncert u sklopu 6. međunarodnog CIOFF festivala folklora.

Sve to, zajedno s programom otvaranja sportskih natjecanja, događat će se s početkom u 12, u 12.30 sati je natjecanje u starim sportovima (bacanje kamena s ramena, potezanje konopa, skok u dalj), u 14.30 već spomenuto viteško nadmetanje kosaca, nastavaka natjecanja off road rally “Kupres extreme”, međunarodno natjecanje u paragliding preciznom slijetanju, pješačke utrke i u 16.30 sati - konjičke galopske utrke.

Ovakva tradicija i sadržajno bogata manifestacija najbolji je i najdjelotvorniji doprinos razvoju turizma, ne samo kupreškog kraja nego i regije. Kontinuitet održavanja Dana kosidbe održao se do danas unatoč brojnim političkim mijenama kroz burna vremena, a prekidi su bili samo u vrijeme ratova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?