Prosvjeta

Danas štrajk upozorenja u školama zapadne Hercegovine

Štrajk
22.02.2013.
u 10:46

Prvi sat u prijepodnevnoj i popodnevnoj smjeni bez nastave

Nema mira u odnosima između Vlade Zapadnohercegovačke županije i školskih sindikata. Danas (u petak, 22. veljače) će se održati jednosatni štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama u Zapadnohercegovačkoj županiji.

Jednoglasna odluka

Nastava se neće održati prvi školski sat u prijepodnevnoj i popodnevnoj smjeni. Tako su odlučila predsjedništva dvaju sindikata, osnovnih i srednjih škola Zapadnohercegovačke županije, na zajedničkom sastanku održanome jučer u Grudama. Odluka o jednosatnome štrajku upozorenja u osnovnim i srednjim školama u Zapadnohercegovačkoj županiji je donesena jednoglasno. U obavijesti članstvu sindikata osnovnih i srednjih škola u županiji, Vladi Zapadnohercegovačke županije i javnosti navode se razlozi štrajka.

Razlozi štrajka

Kao prvo, ističe se nezakonito obračunavanje radnih dana u mjesecu siječnju, zatim navodi se kao razlog nedonošenje nastavnoga kalendara za cjelokupnu nadoknadu nastave i radnih dana izgubljenih za vrijeme štrajka tijekom siječnja i nemogućnost ovjeravanja zdravstvenih knjižica kolegama iz susjednih županija. Očito je da se stanje nakon sudski prekinutog štrajka ne smiruje, odnosno nakon odluke o nezakonitosti štrajka prosvjetara u osnovnim i srednjim školama u  apadnohercegovačkoj županiji, nego se naprotiv dodatno usložnjava i komplicira. Osim što sudsku odluku o nezakonitosti štrajka doživljavaju kao nepravednu i politički dirigiranu, štrajk će prosvjetne djelatnike u Zapadnohercegovačkoj županiji dobro udariti i po džepu. Plaće za siječanj će biti umanjene za dane provedene u štrajku, što znači da će biti odbijeno osam dnevnica, a drastično će se umanjiti i naknada za topli obrok. Prema naputku na temelju odluke županijske Vlade, topli obrok u siječnju će se obračunati samo za osam radnih dana koje su prosvjetari radili nakon što je štrajk prekinut.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?