Široki Brijeg

Danas ne ubijaju tijelo, već dušu te nameću šutnju

Josip Pecarić
12.10.2012.
u 10:15

Nakon 1945. - 131 novinar je emigrirao, njih 100 je dobilo doživotnu zabranu pisanja, 45 ih je promijenilo profesiju, 27 je dobilo pravo pisanja, a točno 38 novinara u Hrvatskoj je ubijeno

U organizaciji Matice hrvatske ogranak Široki Brijeg i Hrvatskog intelektualnog zbora BiH, u dvorani Skupštine ŽZH u Širokom Brijegu predstavljena je knjiga “Rasizam svjetskih moćnika” hrvatskog akademika Josipa Pečarića. O knjizi su govorili Ivan Baković, tajnik HIZ-a BiH, Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ŽZH, te sam autor. Moderator predstavljanja bio je Mile Lasić, predsjednik HIZ-a Bosne i Hercegovine.

Strah od likvidacije

Govoreći o Pečarićevoj knjizi, Ivan Baković je iznio podatak o stradalim novinarima nakon II. svjetskog rata. - Hrvatska je 1940. godine imala 330 novinara, a 1945. situacija je ovakva: 131 novinar je emigrirao u strahu od likvidacije i progona, 100 novinara dobilo je doživotnu zabranu pisanja, 45 ih je promijenilo profesiju, 27 je dobilo pravo pisanja, a točno 38 novinara u Hrvatskoj je ubijeno dolaskom komunista. Toliko novinara sve zajedno nije ubijeno u svim zemljama koje su imale profašistički režim - rekao je Baković, parafrazirajući Josipa Grbelju. Iznoseći osobna gledišta o Pečarićevoj knjizi, kao i o njegovom ukupnom publicističkom opusu, predsjednik Vlade ZH županije Zdenko Ćosić je rekao kako se iz pisane riječi akademika Pečarića da izvući zaključak da su tradicionalne kršćanske vrijednosti, dostojanstvo i jasna načela temeljni moto njegovog djelovanja zbog čega, kako je istakao, akademik Pečarić i dolazi u sukobe s elitističkim krugovima modernog doba.

- Čvrsta polazišna načela u pregovorima i polemikama, bilo s “velikima” i “malima” su najjače oružje. Tako je i s ovom Pečarićevom knjigom, čiji je nosivi motiv pismo VSOUN-a za oslobađanje hrvatskih generala - kazao je Ćosić te dodao kako upravo zbog čvrstine tih polazišnih načela iznesene teze odolijevaju polemikama ili bivaju prešućene. Zahvaljujući organizatorima i domaćinima predstavljanja u Širokom Brijegu, akademik Pečarić je rekao kako mu je osobita čast da njegovu knjigu predstavlja predsjednik Vlade, što u Hrvatskoj, kako je istakao, ne može očekivati.

Preseliti u Široki

Tim povodom ispričao je i anegdotu koja se dogodila u vrijeme kad je HDZ izgubio vlast u gradu Zagrebu. - Razočarana zbog dolaska SDP-a na vlast, prišla mi je moja kći i kazala kako bi bilo najbolje da zbog toga napustimo Zagreb i preselimo u Split, gdje je HDZ još uvijek bio na vlasti. Na to sam joj odgovorio da je u tom slučaju najbolje odmah preseliti u Široki Brijeg - rekao je Pečarić. Uspoređujući razdoblje komunističke represije s današnjim, Baković je kazao kako je jedina razlika u tome da nam - danas ne ubijaju tijelo, ali ubijaju dušu, i nameću medijsku šutnju. - Zbog toga akademika Pečarića nema u javnom životu. Stao je na žulj vladarima svijeta. Da bi se zaštitili od ovakvih kao što je akademik Pečarić, smislili su sintagmu “politički korektan govor”, pa kad god tko progovori “uz dlaku” proglašava ga se nepoćudnim i zatvaraju mu se sva vrata prema javnosti - zaključio je Baković. Nakon Širokog, slijede predstavljanja u Mostaru, Tomislavgradu i Makarskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?