MJESEC U SJENI

Danas jedna od pet najdužih pomrčina Mjeseca u ovom stoljeću

mjesec (1)
AFP/Pixsell
15.06.2011.
u 08:27

Mjesec će potpuno biti prekriven sjenom u točno 21.22 sati i ostati će pomračen do 23:02 sata, a za vrijeme potpune pomrčine Mjesec će biti tamno crvene boje

Jedna od pet najdužih pomrčina mjeseca u ovom stoljeću dogodit će se baš danas. Pomrčina će, kako javlja portal Znanost, započeti u 20.22 sati ulaskom Mjeseca u sjenu Zemlje.

Mjesec će potpuno biti prekriven sjenom u točno 21.22 sati i ostati će pomračen do 23:02 sata. Za vrijeme potpune pomrčine, Mjesec će biti tamno crvene boje, a to se događa zbog toga što Zemljina atmosfera lomi crveni dio sunčevog svijetla o sjenku Zemlje kao leća i nastavlja obasjavati Mjesec.

U centru Višnjana organizirano je promatranje pomrčine teleskopom uz članove Astronomskog društva Višnjan u vremenu od 20:00 sati do ponoći, a za građane će i u ostalim hrvatskim gradovima biti organizirano promatranje pomrčine.

U Puli će građani pomrčinu moći pogledati na zvjezdarnici na Monte Zaro dok će Zagrebčani mjesec gledati s livade Cmrok. Riječani se mogu uputti u zvjezdarnicu na brdu Sv. Križ, Koprivničani na gradsko sajmište, Zadrani u Punta Bajlo, Čakovčani u zvjezdarnicu astronomskog društva, Vinkovčani na Trg dr. Franje Tuđmana, belomanastirci na središnji gradski trg...

Točne satnice i lokacije organiziranog praćenja pomrčine u hrvatskim gradovima možete pronaći ovdje

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?