SVE IZ PRORAČUNA

Dan smještaja ilegalaca u BiH stoji 60 maraka

mektic
VL FOTO
14.02.2011.
u 09:07

Od samih migranata zavisi rok u kojem će biti deportirani iz BiH. A oni pokušavaju ostati u centru što duže i skrivaju svoj stvarni identitet

Jedan dan boravka u Imigracijskom centru svakog od tridesetak stranaca koji nemaju odobrenje za boravak u Bosni i Hercegovini, ovu državu košta 60 konvertibilnih maraka. Iako je kapacitet centra nešto više od 100 osoba, konstantno u njemu boravi tridesetak stranaca koji nemaju dozvolu za boravak u BiH. Svi oni u centru borave dok se ne utvrdi njihov stvarni identitet i ne obave pravne i tehničke pripreme za njihovu deportaciju. No, zbog opstrukcija koje sami prave i odbijanja da otkriju svoj stvarni identitet, proces deportacije često traje mjesecima, a sve to plaćaju porezni obveznici u BiH.

Uloga migranata

- Od samih migranata ovisi taj rok, odnosno vrijeme kada će oni biti vraćeni u svoje domovine. Kada otkriju svoj stvarni identitet i zemlju podrijetla mi vrlo brzo obavimo tehničke pripreme za njihov transport. Mi nemamo razloga takve osobe zadržavati u centru niti dan duže nego što je neophodno, kaže direktor Službe za poslove sa strancima, Dragan Mektić. On odbacuje informacije po kojima EU sudjeluje u financiranju boravak stranaca u Imigracijskom centru. - Apsolutno sve troškove pokrivamo iz Proračuna BiH i to nisu nimalo niski troškovi. Mi imamo cjenik boravka u slučaju da neke troškove uspijemo naplatiti i jedan dan boravka u centru košta 60 maraka plus naknadni troškovi, kao što su medicinske usluge i troškovi prebacivanja u zemlje iz kojih su došli. Kada su u pitanju afričke i azijske zemlje ti troškovi su iznimno veliki. Tim prije što komercijalne kompanije koje obavljaju letove prema tim zemljama nerado uzimaju ove osobe za putnike. Ostali putnici se ne osjećaju sigurno i kompanije ne žele takvu vrstu rizika. Događali su se problemi, da osoba koja treba biti deportirana uđe u zrakoplov, a onda napravi incident i kompanija ga odbije prebaciti, upozorava Mektić.

Koja prava imaju


Sve osobe smještene u Imigracijskom centru imaju pravo na odjeću, higijenske potrepštine i uvjete, medicinsku skrb, rekreaciju i određenu vrstu socijalnog i društvenog života. U pokušaju da smanje troškove smještaja i deportacije ilegalnih migranata zemlje jugoistočne Europe mogle bi primijeniti recept iz EU-a. Države iz Unije organiziraju zajednička prebacivanja migranata u njihove zemlje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?