SKANDALOZNO

Dali 6,5 mil. KM za smještaj institucija, a plaćaju najam

Parlament BiH
Zvonimir Coric/Vecernji list
10.09.2013.
u 08:44

Vlast u Federaciji BiH nepotrebno troši milijune maraka za smještaj svojih institucija

Federalne vlasti za smještaj svojih institucija u Mostaru i Sarajevu prije šest godina iz proračuna su izdvojile više od 6,5 milijuna maraka. U fiskalnoj 2007. i 2008. godini za kupnju devastirane zgrade hotela Hercegovina od hotela Mostar d.d. Mostar izdvojili su iznos od 3,000.000 KM. Za obavljena ulaganja na adaptaciji poslovnog objekta JP Geodetskog zavoda u Sarajevu dali su 3,568.867 KM. No, kako stoji u izvješću Ureda za reviziju, ni do kraja 2012. godine nisu završene započete aktivnosti na planiranoj izgradnji objekata, odnosno nije izvršeno planirano useljenje institucija za koje se i dalje plaćaju troškovi zakupa poslovnog prostora.

Umjesto da Vlada FBiH, prema ranije danim obećanjima, poduzme aktivnosti za trajno i cjelovito rješenje smještaja federalnih tijela i institucija, s ciljem racionalizacije troškova, unajmljivanje imovine, kao i efikasnijeg i funkcionalnijeg rada tijela i institucija, oni i dalje plaćaju najam za smještaj svojih institucija, među kojima je veliki broj objekata u privatnom vlasništvu. Revizori u svom izvješću ističu kako je potrebno da Vlada Federacije BiH preko nadležnih institucija poduzme aktivnosti na rješavanju pitanja izvršenih ulaganja u hotel Hercegovina i JP Geodetskog zavoda u Sarajevu s ciljem zaštite i racionalnijeg korištenja javnih sredstva.

Velike troškove na ime zakupa prostora bilježe se i kod smještaja Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Federalnog ministarstva prostornog uređenja i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Prema potpisanim ugovorima, zakup ovih poslovnih prostora u zgradi poduzeća Unipromet d.d. Sarajevo ukupne površine od 4412,58 metara četvornih, mjesečno iz proračuna FBiH plaća naknadu od 77.441 KM. Sva ministarstva uzela su daleko veći prostor od njihovih stvarnih potreba, a ugovor s poduzećem Unipromet d.d. Sarajevo potpisan je na pet godina i istječe 1. rujna. 2017. godine.

Ovaj podatak prezentiran je federalnoj Vladi s naglaskom da je nerealno povećana veličina prostora po zaposleniku, kao i troškovi zakupa u iznosu od 18.322 KM mjesečno u odnosu na plan. Ništa nije riješeno po ovom pitanju, a Ured za reviziju zaključuje kako se ne može potvrditi da je odabir objekta za preseljenje federalnih institucija u Sarajevu izvršen na transparentan način.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?