Zanimanja

Dadilje traže po nečijoj preporuci, a potraga traje i do pola godine

dadilja
17.07.2013.
u 09:37

Cijena čuvanja djece se kreće od oko 200 do 500 KM, ovisno o dobi djeteta i o gradu roditelja

S povratkom na posao mnoge majke se suočavaju s problemom - kome ostaviti dijete na čuvanje? Ako nemaju popularni “baka servis” odlučuju se za jaslice ili pak za - dadilje koje su postale sve traženije. “Dobra teta/dadilja zlata vrijedi”, kaže izreka, a koliko je teško naći dobru dadilju govori i činjenica nekih majki koje bi se u potragu dale i pola godine prije.

Jako tražene


- Tete su jako tražene. Mi smo, primjerice, u kolovozu prošle godine počeli tražiti i razgovarati, a teta nam je počela raditi tek od veljače ove godine, kazala je Marija koja se poput brojnih radnih majki morala pouzdati u dadilja servis. I kaže da nije pogriješila. Do dadilje je došla po preporuci poznate osobe, a mališana joj čuva skoro deset sati dnevno, a za to joj plaća oko 500 KM mjesečno, za pet radnih dana u tjednu. Dadilja je zadužena za brigu oko mališana, a ponekad, mada nije obvezna uradi ponešto i po kući.

Velika odgovornost

U moru nezaposlenosti mnogi biraju ovo zanimanje.

- Teško tko će se odlučiti za to. Tuđe dijete je ipak dvostruka odgovornost, kazala nam je Dijana koja je kao dadilja radila još dok je studirala. A tamo je i sve počelo po preporuci prijatelja i kolega. Prvo je čuvala djevojčicu od 2,5 godine šest mjeseci, za što joj je plaćano 200 KM, nakon čega je radila u svojoj struci kao zamjena u vrtiću, te se nakon toga ponovno vratila poslu dadilje. Preuzela je dječaka od 10 mjeseci starosti kojeg je čuvala godinu i pol dana. - S njim sam boravila 8 sati od ponedjeljka do petka. Dogovor je bio za 350 KM, jer se tako kreću cijene za jasličku skupinu mada sam skoro svaki mjesec dobivala od 400 do 500 KM, kazala nam je dodavši kako je u cijenu bilo uračunato samo da dijete čuva i oko njega se brine. Ipak, ona kaže da joj je mališan bio dobar te je spavao tako da je ona sama ponekad obitelji skuhala ručak ili počistila. Kazala je kako roditelji traže dadilje s pedagoškim iskustvom, pa već postoje i agencije koje nude usluge čuvanja djece, a za svoje usluge nude provjerene tete te cjenik za dugoročno čuvanje od 460 do 560 KM, ovisno o satnici, kao i povremenog čuvanja (nekoliko sati) koje se kreće po satnici od 5 do 9 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?