kriza u srbiji

Dačić će ovu aferu teško preživjeti, spasiti ga može jedino Bruxselles

'16.01.2013., Beograd, Srbija - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanovic sastao se s predsjednikom Vlade Republike Srbije i ministrom unutrasnjih poslova Ivicom Dacicem. Nakon sastanka odr
'Davor Javorovic/PIXSELL'
05.02.2013.
u 17:00

Šef naprednjaka još će malo vagati hoće li na izvanredne izbore ili u koaliciju s Đilasovim demokratima

Sastanci s biznismenom Rodoljubom Radulovićem za kojeg se ispostavilo da je jedan od vođa narkomafije kojoj je na čelu Darko Šarić skupo će stajati srbijanskog premijera Ivicu Dačića, a mnogi analitičari u Srbiji misle da ovu aferu neće preživjeti, politički naravno.

To valja povezati i s izjavom srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića koji je prije samo dva tjedna izjavio da svi iz vlasti kojima se dokaže da su surađivali s odbjeglim narkobosom Darkom Šarićem moraju snositi odgovornost.

– Za svakog za koga se utvrdi da je dostavljao informacije ili upozoravao, održavao bilo kakav kontakt sa Šarićem, a želi biti čovjek koji vodi narod, neka mu, figurativno rečeno, leti glava, odnosno neka odgovara za svoje postupke – rekao je tada Nikolić, a tek je sad jasno da je ciljao ni manje ni više nego na premijera i koalicijskog partnera koji je omogućio naprednjacima, bivšim radikalima, da konačno dođu na vlast.

Premijer bez odgovora

Dačić je suradnju svojih socijalista skupo naplatio, po cijeni koju je najavio još u izbornoj noći, mjestom premijera, no ambiciozni Aleksandar Vučić, Nikolićev nasljednik na čelu naprednjaka, sad ispostavlja konačni račun.

Dačić nema pravog odgovora na pitanje zašto se kao ministar unutarnjih poslova sastajao s biznismenom koji se bavi voćem, pa mu otud i nadimak – Miša Banana. Zasad se ne zna ni koliko je o cijeloj priči znao bivši predsjednik Boris Tadić i njegova, do svibnja prošle godine vladajuća Demokratska stranka. Dačić se s Radulovićem sastajao 2008. godine, ali u to se doba nije znala njegova uloga u narkolancu, nego tek prošle godine, prema nekim informacijama tek u svibnju 2012. godine.

Prošle jeseni taj je srpski biznismen optužen, no dao je petama vjetra, baš kao prije toga i njegov šef Darko Šarić. Radulović je optužen za šverc 1,8 tona kokaina iz Južne Amerike u Europu u akciji u kojoj se okupila cijela regija, radili su zajedno Srbi, Crnogorci, Hrvati i Slovenci, a policije tih zemalja na Šarićev klan išle su u akciji “Balkanski ratnik”. Novinar Stevan Dojčinović iz Centra za istraživačko novinarstvo u Beogradu kaže da su upravo u tom centru pokazali da je Darko Šarić imao u najmu prostor u centrali Dačićeve stranke u Beogradu, tamo je Šarić držao elitni klub.

Preslagivanje vlasti

Političar i analitičar Žarko Korać uvjeren je da Dačić i vlada aferu ne mogu preživjeti.

– U Beogradu kao da je pala bomba, politička je scena u trenutku dramatično promijenjena i mislim da ovako teške optužbe ne mogu proći bez pada premijera i bez izbora, najkasnije do jeseni – kaže Korać.

Dačić se pokazao hrabrim pregovarajući s liderima Kosova pa je time vrlo vrijedan balkanski igrač za Europu. Možda ga upravo ta kooperativnost s Bruxellesom spasi na neko kratko vrijeme. I zaista, danas se iz Beograda najavilo da zasad izbora neće biti.

Vučić ističe da bi njegovim naprednjacima, a i on i stranka jako su popularni, sad odgovarali izbori, ali da to neće učiniti jer su im važniji interesi Srbije... Ako Dačić padne, moguće je sastaviti vladu i bez izbora, a tu se špekulira o sastavljanju velike koalicije s Demokratskom strankom, za što su navijali zapadni diplomati prije lanjskih izbora.

>> Susreti s ljudima iz narkomiljea Dačića će stajati fotelje?

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?