Slika Salvator Mundi

Da Vincijevo ulje izgubljeno pet stoljeća ubrzo izloženo

Salvator mundi
unknown
14.10.2011.
u 15:31

Ugledni Sotheby’s sliku je 1999. ponudio kao djelo “umjetnika iz Da Vincijeva kruga”, a njenu pravu vrijednost nanjušio je tek newyorški trgovac 2005. godine

Dugo nije bilo likovne senzacije poput one koju je izazvala najava da će novootkrivena slika Salvator Mundi (Spasitelj svijeta) Leonarda da Vincija, procijenjena na 120 milijuna funti, uskoro biti predstavljena u sklopu velike izložbe u Londonu. Ulje na drvetu, dimenzija 65.6 x 45.4 centimetara, izgubljeno je bilo puna četiri stoljeća. Još stotinu godina slika je kružila tržištem umjetnina a da nitko nije prepoznao njezinu stvarnu vrijednost. Danas će zvučati nevjerojatno da je 1956. godine promijenila vlasnika za samo 45 funti! Ni ugledna aukcijska kuća Sotheby’s nije posumnjala da je riječ o djelu velikog majstora, već ju je 1999. ponudila kao “djelo umjetnika iz Da Vincijeva kruga” te ju za 212 tisuća funti prepustila privatnom kolekcionaru. Da bi to moglo biti Da Vincijevo djelo posumnjao je 2005. godine newyorški trgovac umjetninama Robert Simon, kojem su je vlasnici donijeli na procjenu. Diskretno je alarmirao najveće svjetske autoritete, koji su odmah počeli proučavati umjetninu. Slika je bila umrljana slojevima boje koji su svjedočili o nemuštim pokušajima restauracije, no ispod tih novijih premaza s vremenom je izvirio pravi likovni dragulj. Tek nedavno stručnjaci koji su radili na konzervaciji objavili su ovu nevjerojatnu likovnu priču, čiji sretni epilog možete pogledati u Nacionalnoj galeriji u Londonu od 6. studenoga ove godine.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?