KAMEN TEMELJAC

Čuvajmo korijene, Hrvati smo, katolici i govorimo hrvatski

hdz
11.09.2013.
u 09:17

Kardinal Puljić i Dragan Čović položili kamen temeljac crkve na Husinu

Visoko izaslanstvo HDZ-a BiH predvođeno predsjednikom Draganom Čovićem, dopredsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH, nazočilo je blagoslovu temelja nove župne crkve na Husinu kod Tuzle. Temeljni kamen položili su zajedno nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Nakon misnog slavlja upriličen je zajednički ručak na kojem je vlč. Marinko Mrkonjić, župnik župe Husino, uručio zahvalnice institucijama i pojedincima koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli da se započne s gradnjom nove župne crkve. U ime HDZ-a BiH zahvalnicu je primio predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Soli i zastupnik u Skupštini Tuzlanske županije Mijo Krešić. On je u svom obraćanju naglasio da je HDZ uvijek uz svoj narod jer je hrvatski narod na prostoru Tuzlanske županije odlučno stao uz HDZ.

Ostati u zajedništvu

“Velika je čast i zadovoljstvo sudjelovati u ovakvim projektima. Ovo je i naša dužnost jer smo mi izabrani dužnosnici dobili povjerenje Hrvata da se borimo za svaki hrvatski interes pa tako i za gradnju crkve na Husinu - rekao je Krešić. U svom obraćanju predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović čestitao je Husinjanima što su se odvažili na gradnju crkve jer je ona simbol opstojnosti. “Pozivam vas da ostanete u zajedništvu kakvo ste iskazali u gradnji crkve. Također vas pozivam da to zajedništvo izrazite i kroz popis stanovništva koji nam uskoro slijedi jer će upravo on odrediti mnoge tokove u sljedećem razdoblju. Naročito je to važno u sredinama gdje Hrvati čine manjinu, zato ne oklijevajte već motivirajte sve da se popišu i pokažu da nas ima u svakom dijelu BiH - rekao je Čović. Pozvao se i na rodoslovlje koje je u propovijedi spomenuo kardinal Vinko Puljić te je istaknuo važnost da se svaki Hrvat - katolik izjasni da je po nacionalnosti Hrvat, po vjeroispovijesti katolik i da govori hrvatskim jezikom. Kamen temeljac koji je ugrađen u temelje nove župne crkve blagoslovio je blaženi papa Ivan Pavao II. kada je 1997. godine dolazio u Sarajevo. “Još tada smo ovaj kamen već predvidjeli za ovo mjesto, a u taj kamen temeljac mi ugrađujemo i svoju vjeru koja se temelji na Isusu Kristu. Taj kamen temeljac simbolizira Isusa Krista. Taj kamen temeljac pokazuje na čemu vi temeljite svoj život na ovoj zemlji gdje je toliko nesigurnosti i neizvjesnoti, poručio je kardinal Vinko Puljić tijekom propovijedi u Husini. Kazao je kako “ovo vrijeme ide na to da nam izbriše ime, identitet, jezik, pa čak i povijest. Narod koji nema svoju povijest nema ni budućnost.

Sačuvati identitet

Zato mi ne smijemo doći u napast da na neki način nam obrišu pamet, da nismo svjesni sebe. Ne smijemo zaboraviti svoje korijenje, ne smijemo zaboravit svoju vjeru, naše krštenje. Mi smo svi braća i sestre po Krvi Kristovoj. Zato nebesku Majku molimo da se svi međusobno volimo”. Mjesto Husino u blizini Tuzle danas ima oko 1200 vjernika u 500 obitelji. Nedaleko od crkve nalazi se i kapela gdje se od blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije, pa sve do blagdana njezina rođenja nosi slika Gospe Usinske. Husinjani nikada nisu dali da se Gospina slika miče iz ovoga mjesta, a ovdje se oduvijek prepričava da prilikom jednog pokušaja premještaja volovi koji su sliku trebali voziti to nisu mogli učiniti. S bosanskim franjevcima koji su se pred najezdom Osmanlija sklonili u husinska brda došla je i Gospa Usinska gdje je i ostala do dana današnjeg.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?